The Grape Escape: Frankrijk

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de pinot noir uit de Franse Bourgogne.

Dat Bourgondiërs levensgenieters worden genoemd is meteen duidelijk als je via de Route de Soleil de streek binnenrijdt. Alles draait hier om lekker eten en drinken. Het beroemde Bourgogne,  waar ’s werelds duurste wijn vandaan komt, is het ideale gebied om per auto te verkennen; je kunt alle wijndorpjes aandoen zonder lange afstanden te overbruggen. Smalle, bochtige weggetjes, het dak open… genieten! Domaines in de Bourgogne zijn vaak klein en er is veel vraag naar de topwijnen vanuit de hele wereld. Met een Tweezerman worden de toppers, Chardonnay voor wit, Pinot Noir voor rood, over de wereld verdeeld. Pinot Noir is als een verleidelijke, mysterieuze dame, bijna niet in woorden te vatten. Algemeen kun je stellen dat de wijn een elegante, herkenbare, helderrode kleur heeft.

Le Montrachet

De geuren en smaken variëren van kersen, aardbeien, bosbessen, frambozen en viooltjes, tot leer, wat rokerigs − alsof je bij een kampvuurtje zit − en paddenstoelen. Soms heeft de wijn iets weg van zoete specerijen. Vaak heeft Pinot Noir iets aards, wat doet denken aan een herfstig bos of natte bosgrond. De wijnen zijn licht tot medium vol, voelen meestal zacht tot zelfs fluwelig aan in de mond en hebben, mits goed gemaakt, een prachtige balans met mooie zuren. Een Pinot Noir maakt zelfs een gure winterdag aangenaam gezellig.

“Midden in het centrum van het beroemde wijndorp Puligny-Montrachet, eet je in de zomer buiten op het prachtige terras”

Lunch/diner

Bij het klassieke Franse restaurant Le Montrachet, midden in het centrum van het beroemde wijndorp Puligny-Montrachet, eet je in de zomer buiten op het prachtige terras. Le Montrachet heeft een echte Bourgondische keuken, mét een Michelinster. De menukaart wisselt ieder seizoen, maar de Bressekip, de typische witte scharrelkip met de blauwe poten en de vuurrode kam, kun je hier het hele jaar door bestellen. Mmm! Bestel vooral ook iets met paddenstoelen, de ultieme combi met Pinot Noir. Pluspunt: je kunt hier blijven overnachten. le-montrachet.com

Wijntip

Louis Jadot Pernand-Vergelesses Premier Cru ‘Clos de la Croix de Pierre’ (2012): een honderd procent biodynamische Pinot Noir uit het hart van de Bourgogne. En in dit geval een elegante, maar krachtige wijn. Riekend naar rijp donkerrood fruit en een zachte, verfijnde smaak. Heerlijk om zo van te genieten maar ook geweldig bij gerechten met lams- of rundvlees en bij milde kazen. €33,50, voor verkooppunten bij jou in de buurt: kwastwijnkopers.nl

Wil je meer leren over wijn, bijvoorbeeld over de chenin blanc uit Zuid-Afrika? Lees hier meer.

Tekst: Sharon van Lokhorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+