The Grape Escape: Zuid-Afrika

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Nederlanders zijn gek op Zuid-Afrikaanse wijn; één op de vijf flessen in de supermarkten komt van de Kaap. De Kaapse wijngebieden liggen op een uur rijden van het bruisende Kaapstad, en ook nog eens binnen het ‘Cape Floral Kingdom’, een van de zes florazones in de wereld. Van de 9.600 bloemen- en plantensoorten – meer dan er op het hele noordelijk halfrond voorkomen! – komt zeventig procent nergens anders ter wereld voor. De witte chenin blanc is hier de meest aangeplante druif.

De Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson noemt de chenin blanc zelfs ‘de veelzijdigste druif ter wereld’!

Zeer waarschijnlijk was het onze eigen VOC-vaarder Jan van Riebeeck die de druif hier in 1652 aan land bracht. Eeuwen ging hij hier onder de naam ‘steen’ door het leven, totdat iemand ontdekte dat het chenin blanc betrof, de druif met Franse wortels. Steen zie je overigens nog regelmatig op het etiket staan, en ‘stenig’ oftewel mineraal kan hij smaken. Maar Zuid-Afrika produceert allerlei stijlen chenin blancs. De Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson noemt het zelfs ‘de veelzijdigste druif ter wereld’! Van gemakkelijke, frisse terras-park-bootje-strand-wijnen tot prachtwijnen vol tropisch fruit, zoals guave en ananas. Onweerstaanbaar zijn de zoete varianten, met hun honingachtige rijkheid. De frisse variant is zalig bij zeevruchten en subtiele gerechten met citroen, de zoeterikken drink je bij blauwaderkazen. Een magische combinatie!

Waterkloof wine estate zuid afrika (2)

Lunch/diner

De architectuur van Waterkloof Wine Estate – op vijftig kilometer van Kaapstad – is op z’n minst opvallend te noemen, evenals de weg ernaartoe. Ruig en stijl omhoog ligt daar, boven op een berg, een geheel uit glas opgetrokken gebouw. Het ultramodern ingerichte ‘aquarium’ biedt een prachtig uitzicht op False Bay, en de ligging van de wijngaarden aan zee gecombineerd met het mediterrane klimaat staat garant voor heerlijke wijnen. Probeer ook de rosé, die lijkt zo uit de Provence te komen! Drink deze bij de zeeduivel, een gerecht om stil van te worden, zo elegant bereid. waterkloofwines.co.za

Waterkloof wine estate zuid afrika

Wijntip

Spier Signature Chenin Blanc, West-Kaap, Zuid-Afrika (2014) Een smaakvolle, wat serieuzere wijn. Frisgroen, zacht en aromatisch. Heel drinkbaar, zowel bij de borrel als bij het diner (pittig Aziatisch, tongetjes met citroen of salade met gerookte kip). €7,50, voor verkooppunten bij jou in de buurt: vinites.com

Tekst: Sharon van Lokhorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+