Hierdoor lijkt de heenvlucht langer te duren dan de terugvlucht

Herken je dat gevoel dat het nét lijkt alsof je terugreis een stuk korter is dan de heenreis, terwijl het precies dezelfde route is? Hoe zit dat precies? Wij hebben het antwoord voor je.

Niels van de Ven, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg, komt met het verlossende antwoord: “De foute inschatting heeft te maken met verkeerde verwachtingspatronen. Bij de heenreis wordt de reistijd vaak onderschat waardoor de hele rit of vlucht langer duurt dan verwacht. En het gevoel dat het erg lang duurde, vormt nu eenmaal de basis voor de verwachting van de terugreis.”

Vermoeidheid

Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie vult aan. “Vermoeidheid speelt een belangrijke rol. Als je fris en monter bent, slaat het geheugen veel meer op dan wanneer je moe bent. Mensen schatten een tijdsduur vaak in aan de hand van de opgeslagen herinnering. Ook om die reden lijkt de heenreis langer te duren.”

Geduld

Ze zeggen dat geduld is een schone zaak is. “Mensen die op reis gaan, kijken vaak erg uit naar de eindbestemming. Ze zijn ongeduldig waardoor de reis tergend lang lijkt te duren. Over de terugreis en de thuiskomst zijn mensen doorgaans heel wat minder opgewonden,” aldus Douwe Draaisma.

Tekst: Beau Monde/Isa Bulthuis Fotografie: iStock

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+