Virtuoze schilderkunst in het Frans Hals Museum

Vanaf 29 juni is de tentoonstelling ‘Virtuoos! Israels tot Armando’ te zien in het Frans Hals Museum. Een tentoonstelling die 100 jaar Nederlandse kunst tentoonstelt.  

Virtuoos

Vanaf het eind van deze maand staat het Frans Hals Museum in het teken van meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen. Oftewel: de virtuoze schilderkunst. Hollandse schilders blinken al eeuwenlang uit in deze kunst, met Frans Hals als toptalent. De tentoonstelling begint bij het impressionisme, met werk van meesters van deze stroming als Isaac Israëls en Thérèse Schwartze. Maar ook Karel Appel en Alphons Freijmuth, schilders naar het expressionisme, schilderden virtuoos en zijn zodoende onderdeel van de tentoonstelling. Het sluitstuk wordt gevormd door onder andere Ger Lataster en Armando: schilders die grootse, abstracte doeken vol dynamiek schilderden.

Vragen

Deze reis langs verschillende stromingen probeert de vraag hoe de virtuoze manier van schilderen in de moderne tijd manifesteerde te beantwoorden. Welke kunstenaars slaagden erin om langs die weg vernieuwing of verdieping te vinden? En leeft virtuositeit door in de hedendaagse schilderkunst? Voor ieder die benieuwd is naar het antwoord op die vragen, is de tentoonstelling een aanrader.

De tentoonstelling is tot 3 november te bewonderen. Voor meer informatie, klik hier

Tekst: Mireille Sneekes

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+