Virtueel Poezië Museum opent aan het Museumplein

In Amsterdam opent een wel heel bijzonder museum: het virtuele Poezië Museum. Hier ontdek je de hoogtepunten uit de Nederlandse poëzie via je smartphone.

Het Poëzie Museum opent per 1 april aan het Museumplein en is een virtueel museum op een fysieke locatie. Via een app verschijnen – middels Augmented Reality – de paviljoens van het museum, waarvoor schrijver Anna Enquist haar persoonlijke hoogtepunten uit de Nederlandse poëzie selecteerde. Oftewel: een innovatieve cross-over tussen literatuur, vormgeving, typografie, architectuur en Augmented Reality.

Hoe werkt het?

Je download eerst de app op je smartphone, eenmaal aangekomen op het Museumplein open je deze. Op het scherm van je smartphone verschijnt via Augmented Reality als het ware een laag die over de werkelijkheid gelegd wordt. Tussen het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum verschijnt dan het nieuwe museum, dat zich op het snijvlak tussen de fysieke wereld en het digitale domein bevindt.

Wat is er te zien?

Curator Anna Enquist kreeg carte blanche en selecteerde tien Nederlandse dichters: Ida Gerhardt, Annie M.G. Schmidt, Gerrit Kouwenaar, Elly de Waard, Neeltje Maria Min, Leonard Nolens, Eva Gerlach, René Puthaar, Menno Wigman en Alfred Schaffer. Iedere dichter krijgt een eigen paviljoen, dat zes gedichten in 3D  toont. 24 uur per dag kun je de ruimtelijke gedichten lezen via telefoon of tablet.

Tussen kunst en design

Het Poëzie Museum is een initiatief van Internationational Silence, dat culturele projecten als een cross-over tussen kunst en design initieert en ontwikkeld. De app is vanaf 1 april voor iOS gratis verkrijgbaar via www.poeziemuseum.amsterdam. Android volgt binnenkort.

Meer agendatips? Klik hier.

Tekst: Sofie Vermooten

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+