Vijf vragen aan Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is juriste, stratege en publiciste en schrijft regelmatig voor Het Parool en haar eigen website depleitschrijver.blogspot.nl. Onlangs debuteerde ze met haar boek Schuim der Aarde.

1. Je boek gaat over een weesjongen, twee prostituees en een vrouw met een beter leven in Brazilië. Hoe kwam je op het idee? 

‘Ik had het idee voor dit boek al een tijd in mijn hoofd. Het is een combinatie van rauwe personages, thema’s als ongelijkheid en mijn voorliefde voor Zuid-Amerikaanse literatuur. Het gaat over een weesjongen die opgroeit in een schuur op de zandvlakte van Brazilië, twee prostituees aan de rand van de stad en een
vrouw die alles lijkt te hebben, maar doodongelukkig is. Al die verhalen komen uiteindelijk samen. Het grappige is dat ik heel lang niet wist waar het zich zou afspelen. Pas later heb ik er Brazilië van gemaakt en er allerlei elementen uit dat land aan toegevoegd. Nog steeds laat ik in het midden om welke stad het gaat, maar ik heb wel herkenbare plekken uit Rio beschreven.’

2. Hoe kwam je aan informatie?

‘Toen ik eenmaal wist dat het zich in Brazilië zou afspelen, verzamelde ik een netwerk van experts om me heen en ben ik me gaan verdiepen in het land. Een universitaire studie zou er niets bij zijn. In januari ben ik er voor het eerst naartoe gereisd om nog meer te leren en dat voelde bijna als thuiskomen.’

‘Soms moet je ouder worden om te weten dat je iets kunt’

Schuim der aarde

3. Je bent van origine juriste. Waarom ben je gaan schrijven?

‘Ik heb altijd bewondering gehad voor schrijvers en hoopte ook ooit zelf een boek te schrijven. Maar ik was altijd druk met werk en gezin. Bovendien dacht ik heel lang: wie denk ik wel dat ik ben, dat ik dat zomaar kan?! Soms moet je ouder worden om te weten dat je iets kunt. Het helpt natuurlijk dat schrijven een groot onderdeel is van mijn werk.’

4. Staat er alweer een nieuw project op de planning?

‘Ik heb in mijn hoofd nog een heleboel verhalen en kan niet wachten om weer achter de computer te kruipen. Het schrijven begint bij mij altijd met de fantasie, pas
later duik ik helemaal in mijn onderwerp en start het onderzoek.’

5. Welk boek, naast Schuim der aarde, kun je iedereen aanraden?

‘De Etruskische glimlach van de Spaanse schrijver José Louis Sampedro. Een liefdevol boek over een oude man op het Italiaanse platteland die wegens ziekte bij zijn zoon in Milaan intrekt. Hij leert het leven opnieuw waarderen door de ogen van zijn kleinzoon. Echt een klassieker!’

Schuim der aarde – Roxane van Iperen Lebowski, €20

Meer culturele boeken vind je hier.

Tekst: Hilde Veeren

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+