Vijf historische bibliotheken in Europa

Holidu heeft zich gewijd aan een culturele lijst om de mooiste, modernste en historische bibliotheken te vinden in Europa. Een lijst die we maar wat graag delen. We trappen af met vijf historische boekerijen. 

Ontdekken

Waar we de ene vakantie het liefst zo min mogelijk doen, doen we tijdens de andere vakantie juist het liefst zoveel mogelijk. Skiën, golfen, wandelen of nieuwe steden ontdekken door kennis te maken met de geschiedenis en cultuur. En waar kan dat laatstgenoemde nu beter dan in een bibliotheek? Een historische plek, vol boeken, hout, antiek…

Vijf historische bibliotheken

1. John Rylands Library – Manchester, Engeland

De eerste historische bibliotheek op de lijst is de John Rylands bibliotheek in Manchester. Het grondstuk werd door Enriqueta Rylands gekocht. Ter herinnering aan haar man liet ze in 1889 het weelderige neogotische gebouw ontwerpen door de architect Basil Champneys. De bibliotheek ligt aan Deansgate, in het hart van de stad. De bieb herbergt een grote collectie, waaronder ook veel zeldzame boeken. Het interieur binnen doet alles denken aan een kerk: de vertakte plafonddecoraties, hoge zuilen en bogen vormen het perfecte decor voor een bezoek.
Klik hier voor meer informatie. 

2. Stiftsbibliothek Admont – Admont, Oostenrijk

Precies in het midden van Oostenrijk ligt de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, om precies te zijn in Admont. Het gebouw stamt uit 1776 en is in barokstijl ontworpen. Binnen zwijmel je weg tussen de artistieke beelden, fresco’s en gouden decoraties. De Oostenrijkse architect, Josef Hueber, geloofde sterk in de idealen van de Verlichting en vond dat naast de geest ook de ruimtes “verlicht” moesten zijn. Speciaal zijn de vier bronzen beelden op iedere hoek van de grote zaal, die de dood, de opstanding, de hel en het paradijs voorstellen.
Entree voor deze bibliotheek kost € 11,50. Klik hier voor meer informatie. 

3. Bibliotheek Sainte-Geneviève – Parijs, Frankrijk

Deze prachtige bibliotheek in Parijs, één van de vele in de Franse hoofdstad, is gelegen in het 5e arrondissement en werd gebouwd in 1850. De bijzondere architectuur van het gebouw staat open voor ‘vrije interpretatie’, maar de schoonheid is onbetwistbaar. De façade is in neorenaissancestijl en op de buitenmuren zijn de namen van belangrijke auteurs gegraveerd. Binnen zijn de zalen versierd met gietijzeren zuilen wat doet denken aan een oud station.
Klik hier voor meer informatie. 

4. Klooster Wiblingen – Ulm, Duitsland

In Ulm (Zuid-Duitsland), hebben we een sprookjesachtige boekenpaleis gevonden: klooster Wiblingen. Dit benedictijnenklooster uit 1903 herbergt een adembenemende bibliotheek, waarvan de het interieur een van de beste voorbeelden is van rococokunst. In de noordvleugel van het klooster bevindt zich de majestueuze 72 meter lange bibliotheek, rijkelijk versierd met fresco’s, beelden en prachtige gekleurde marmeren zuilen. Het idee van de architect was om de schatten van de wijsheid en de wetenschap te bewaren.
Een bezoek aan dit klooster kost €5. Klik hier voor meer informatie. 

5. Bibliotheek Marciana – Venetië, Italië

Een van de grootste en meest prestigieuze bibliotheken van Italië bevindt zich in Venetië en mag niet ontbreken in deze lijst. Het is de Marciana bibliotheek, die vandaag de dag één van de belangrijkste collecties van Griekse, Latijnse en Oosterse manuscripten ter wereld bezit. Het gebouw is gelegen aan het San Marcoplein en werd in 1588 geopend, ondanks dat het voorstel voor een openbare bibliotheek al in 1362 door de Italiaanse dichter Petrarca werd gedaan. Het gebouw, ontworpen door Sansovino, heeft een elegante en beslist ongebruikelijke stijl voor de periode waarin het werd gebouwd. Schilders als Tintoretto hebben bijgedragen aan de schoonheid van het interieur.
Klik hier voor meer informatie. 

Bron: Holidu

Laatste nieuws