The Grape Escape: Verenigde Staten

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de chardonnay uit Californië, de Verenigde Staten.

Californië is na Italië, Frankrijk en Spanje de vierde wijnproducent ter wereld. De bekendste Californische wijngebieden zijn Sonoma en Napa Valley. Uit de laatste komen de duurste wijnen van  de Verenigde Staten. Je vindt er meer dan 1.600 wineries en er worden meer dan zestig verschillende druivenrassen verbouwd. Chardonnay is veruit de populairste druif. Californische  Chardonnays barsten van vanille en tropisch fruit als mango, guave en ananas. Het kunnen echte blockbusters zijn: dik en vol. Californiërs zijn er dol op, dus veel om te exporteren blijft er niet over. En dat is jammer, want wijn uit Californië behoort al geruime tijd tot de absolute wereldtop. Nota bene Franse wijnexperts waardeerden de Californische Chardonnay tijdens een blinde proeverij hoger dan de beroemde Bourgondische Chardonnaywijnen! Het leidde prompt het succes van de Californische witte wijn in.

Afhankelijk van de stijl, fris of romig, mineraal of juist boterig, kun je alles bij Chardonnay eten

Terug naar deze wonderdruif. Bij veel druiven weet je zo’n beetje wat je te wachten staat. Gewürztraminer of bijvoorbeeld sauvignon blanc horen op een bepaalde manier te smaken en dat is ook hun kracht. Chardonnay heeft juist niet één specifiek smaakprofiel; deze druif bezit het vermogen van een kameleon zich van totaal verschillende kanten te laten zien. Van een frisse mineralige Chablis uit de Bourgogne tot volle en tropische Californische Chardonnays. Afhankelijk van de stijl, fris of romig, mineraal of juist boterig, kun je alles bij Chardonnay eten. Van oesters tot kip in een romige saus, van gegrilde visgerechten tot vis in botersaus. Everything goes!

Lunch/diner

Bij Amerika’s oudste wijnhuis Wente Vineyards kun je fantastisch eten (én golfen). Het prijswinnende restaurant tovert de zaligste gerechten uit de keuken, alles organic en veel zelfs uit de eigen  tuin. Zeker proeven: de roasted beet salad. Een onwaarschijnlijk mooi kleurenpalet van verschillende soorten geroosterde bietjes met pistachenoten. Ook het vlees is van sublieme kwaliteit. Vraag naar de lambchops. Hemels! wentevineyards.com

Wente-Vineyards-Livermore

Wijntip

Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay (2013) Deze heerlijk volle en lichtromige witte wijn is al jaren de best verkochte Chardonnay van Amerika. Een echte allemansvriend om  gewoon zo te drinken of er bij te eten. knapperig, fris en elegant met heerlijke aroma’s van tropisch fruit, als mango, ananas, perzik, appel en peer. €17,95, wijnkring.nl

Wil je meer leren over wijn, bijvoorbeeld over de malbec uit Argentinië? Lees hier meer.

Tekst: Sharon van Lokhorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+