The Grape Escape: Portugal

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de touriga nacional uit Douro, Portugal.

Over smaak valt te niet twisten, maar over één ding zijn wijnliefhebbers uit de hele wereld het met elkaar eens: de Dourovallei is een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld. Dat  komt doordat de wijngaarden in deze vallei, quintas genaamd, vanwege de steile hellingen in terrasvorm zijn aangelegd. Het levert een werkelijk adembenemende schoonheid op. Port is zonder twijfel Portugals grootste troef, en die komt hiervandaan. Maar er wordt meer gemaakt! Ruig rood, bijvoorbeeld van de touriga nacional, een geliefde druif omdat hij structuur en kracht geeft. Je ruikt en proeft veel zwart fruit (zwarte bes, braam, bosbes), maar ook de geur van een nieuwe leren handtas en kruiden. De druif zorgt voor flinke tannines, concentratie en complexiteit, eigenschappen waar je donders goed bij kunt eten. Bovendien kunnen ze mooi ouderen.

“Touriga nacional wordt niet voor niets Portugals mooiste druif genoemd”

Touriga nacional wordt niet voor niets Portugals mooiste druif genoemd en ook in de rest van de wereld is hij niet onopgemerkt gebleven, ook in Australië en de Verenigde Staten staat hij  aangeplant. Touriga nacional doet het goed in een fles met andere druiven, Portugezen zijn nou eenmaal gek op blenden. En dan kom je nog andere exotische namen tegen op het etiket, zoals alfrocheiro, castelão en alicante bouschet. Wat je hierbij eet? Gegrilde, geroosterde, gestoofde en gekruide gerechten. Zet een herfstige stoofpot op tafel, braad een mooie lamsbout, bereid een mooi wildgerecht. À sua saúde!

touriga nacional uit Portugal
Lunch/diner

Rui Paula (fot hierboven) is een bekende chef in Portugal. Hij bestiert niet alleen meerdere toprestaurants in zijn geboorteland, maar is ook jurylid van MasterChef Portugal. Zijn gelijknamige restaurant ligt aan de Douro en kijkt uit over de rivier en de wijngaarden. De locatie is al een feest op zich, en dan moet het eten nog beginnen… Wil je het echt eens op zijn Portugees doen? Bestel dan bacalhau (kabeljauw) of inktvis, klaargemaakt in rodewijnsaus. ruipaula.com

Wijntip

Quinta do Passadoura, Passa Red (2012): waar de meeste Portugezen al gauw dik, rijp en rijk zijn, is deze Passa Red vrolijk, fijn en puur. Met fris kersfruit, sappige bramen en een drup grenadine. €11,95, degoudenton.nl

Wil je meer leren over wijn, bijvoorbeeld over de pinot noir uit Frankrijk? Lees hier meer.

Tekst: Sharon van Lokhorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+