The Grape Escape: Argentinië

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de malbec uit Mendoza, Argentinië.

Op anderhalf uur vliegen van Buenos Aires ligt de Argentijnse wijnhoofdstad Mendoza. Hier wordt, in de schaduw van de met sneeuw bedekte Andes, zeventig procent van de Argentijnse wijn geproduceerd. Landend op de luchthaven bevind je je al tussen de wijngaarden en als je het gebied binnenrijdt over prachtige, glooiende lanen onder tunnels van bomen door, kom je altijd wel langs een van de duizend (!) wijnhuizen. Sommige zijn ouderwetse wijngoederen, andere ultramoderne architectonische meesterwerken. Het paradepaardje? Malbec! Dat malbec fans over de hele wereld heeft is niet verwonderlijk. Veel mensen houden van de lekkere sappige wijnen met veel donker en rood fruit zoals bramen en bessen, flink wat specerijen (vanille, kaneel) en een fluwelig mondgevoel.

Opvallend is vaak de zachtrijpe textuur die, ondanks haar aanzienlijke kracht, de wijn toch zeer toegankelijk maakt.

Het type malbec is afhankelijk van de plek waar de druiven vandaan komen. Ooit was dit een van de belangrijkste druiven van Bordeaux, maar dat is helemaal voorbij. Malbec voelt zich nu eenmaal het meest thuis in een warm en droog klimaat. Emigranten namen de druif mee naar Argentinië en daar begon de zegetocht. Hier levert malbec veel rijkere en toegankelijkere wijnen op; wijnen die vurig dansen met die andere Argentijnse specialiteit: steak. De combinatie met ribeye is subliem! Opvallend is vaak de zachtrijpe textuur die, ondanks haar aanzienlijke kracht, de wijn toch zeer toegankelijk maakt.

Lunch/diner

Lunch bij de sfeervolle en luxueuze Cavas Wine Lodge en blijf zitten tot de avond valt. Het is er prachtig. Het menu wisselt drie keer per jaar, maar sopa fría de palta ofwel koude avocadosoep is van vaste waarde. Een heerlijk, fris voorgerecht! Omdat Argentijnen echte vleeseters zijn, kan het voor vegetariërs soms best lastig zijn. Bij Cavas Wine Lodge niet; de risotto de limon y menta is ook onder niet-vegetariërs razend populair. Sluit af met dulce de leche, het nationale zoetje gemaakt van melk en gekarameliseerde suiker. cavaswinelodge.com

Wijntip

Andeluna 1300 Malbec (2012) Veel donker fruit (rijpe pruimen!), een dosis specerijen, chocolade en een zacht mondgevoel. Argentijnen, veelal met Italiaans bloed, zijn echte liefhebbers van deze lekkere, sappige Malbecs. Ze drinken ‘m het liefst bij de asado, de Argentijnse variant van de barbecue met grote stukken bife. Veel smaak voor een mooie prijs! €9,50, tonovermars.nl

Wil je meer leren over wijn, bijvoorbeeld over de chenin blanc uit Zuid-Afrika? Lees hier meer.

Tekst: Sharon van Lokhorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+