Smaakmaker: Evelien Smit

Hun tassen, hoeden, sieraden, kleding en schoenen slaan aan. Zes succesvolle ontwerpers over roem en inspiratie. Deze keer: Evelien Smit (1984).

Een hoed dragen is stijlvol en het getuigt van durf, vindt ze. Daarom maakt ze hoeden, voor zowel mannen als vrouwen. Met de hand, voor maximaal effect. Droom Evelien heeft een missie: de hoed terugkrijgen in het straatbeeld.

‘Ik teken nooit, de hoed ontstaat in mijn handen’

‘Ik hou van natuurdocumentaires zoals Planet Earth. Het liefst kijk ik ze op mijn laptop, zodat ik het beeld kan stilzetten. Laatst werd een prachtige, zwarte paradijsvogel gefilmd. Toen hij zijn veren openvouwde, verscheen er een soort turkooizen smiley. Daar haal ik mijn inspiratie uit. In mijn hoofd vertaal ik zo’n beeld direct naar een hoed. Ik teken nooit, de hoed ontstaat in mijn handen. Ik word vaak wakker met een mooi beeld in mijn hoofd. Tijdens het ontwerpen kan ik alles loslaten. Met mijn handen bezig zijn, werkt voor mij meditatief. Als ik op reis ben, neem ik altijd een hoed mee als souvenir. Inmiddels heb ik een behoorlijke collectie. Mijn hoeden stralen elegantie uit. Dat heb ik meegenomen uit de tijd dat ik in Buenos Aires woonde. Alle Argentijnse vrouwen zijn elegant. Binnenkort ga ik trouwen. Ik wil geen hoed met een grote rand, want dat is lastig zoenen. Ik denk dat ik zes verschillende ontwerpen ga maken en dan kies. Mijn trouwjurk pas ik aan op de hoed.’ www.eudia.nl

Lees hier het interview met smaakmaker Anneke Krull, freelance art director en sieradenontwerpster.

Tekst: Nathalie de Graaf Fotografie: Manon van der Zwaal Visagie: Bianca Fabrie for Aveda @ House of Orange

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+