Recept: stoofschotel met kip en aardappel

Hoewel we de traditionele keukens van China en Japan allemaal kennen, is die van buurland Korea een stuk minder bekend. In ons land vind je bijvoorbeeld maar een handvol Koreaanse restaurants. En dat terwijl de gerechten gevarieerd, gezond én bijzonder rijk aan smaak zijn. Proef dit recept uit het kookboek Koreaans voor beginners van chefkok Jordan Bourke en Rejina Pyobent!

Verwarmende stoofschotel met kip & aardappel
dak doritang

1 theel. plantaardige olie
800 gr kipkarbonades en drumsticks
2½ eetl. Koreaanse chilipasta (gochujang)
3 eetl. Koreaans peperpoeder (gochugaru)
2½ eetl. sojasaus
6 teentjes knoflook, geperst
1 eetl. honing
3 middelgrote aardappels, geschild, in stukken
2 kleine uien, in parten
1 wortel, geschild, in grote stukken
1 groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 eetl. geroosterdesesamolie
2 lente-uien, in dunne ringen
2 theel. geroosterde sesamzaadjes
Gebruik eventueel iets minder chilipasta en peperpoeder

Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote pan met een zware bodem. Voeg de kipdelen toe zodra de olie heet is en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin. Giet eventueel overtollig vet voorzichtig uit de pan. Meng de chilipasta, het peperpoeder, de sojasaus, de knoflook en de honing in een kom. Voeg dit mengsel met 400 milliliter water toe aan de kip in de pan. Roer goed en doe de deksel op de pan. Breng het vocht aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.

Doe de aardappel, de ui, de wortel en het grootste gedeelte van de chilipepers erbij. Breng het geheel weer aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 20-25 minuten pruttelen tot je met een scherp mes zonder veel moeite door de aardappel en de wortel kunt snijden. Roer de sesamolie erdoor en laat de stoofschotel nog 1 minuut koken. Schep de stoofschotel voor het serveren in kommen en strooi de rest van de chilipeper, de lente-ui en de sesamzaadjes erover.

 

Onze Koreaanse keuken

 

Dit is het gerecht dat Jina in haar jeugd het liefst at na schooltijd. De pittige chilipepers en sesamolie vormen in combinatie met de stevige aardappels een perfect gerecht voor koude, winterse avonden. Dit eenpansgerecht is simpel te bereiden, dus het is misschien handig om het recept op te nemen in je doordeweekse kookrepertoire. Houd er rekening mee dat Jina als geboren Koreaanse al flink wat meer ‘hitte’ kon verdragen in haar jeugd dan een gemiddelde westerling. Gebruik dus eventueel iets minder chilipasta en peperpoeder.

Onze Koreaanse keuken – Jordan Bourke & Rejina Pyo – Karakter Uitgevers, €25

Meer culinieuws? Klik hier.

Tekst: Lieke Lemmens Fotografie: Tara Fisher

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+