Recept: frambozenbrownie

De Zweedse bakkoningin Linda Lomelino leert je de fijne kneepjes van het taartvak in haar boek Trendy taarten. Met heldere recepten voor oogstrelende en overheerlijke creaties zoals deze frambozenbrownie, plus fijne decoratietips, bewaartrucs en mooi keukengereedschap.

Frambozenbrownie

De bodem: 225g boter, 200g pure chocolade, 285g lichte basterdsuiker, 135g kristalsuiker, 4 grote eieren, 270g bloem, 40g cacao, 1 theelepel bakpoeder, 100g frambozen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet twee bakvormen van 15 cm in en bestuif ze met bloem. Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade grof. Smelt samen op laag vuur in een grote pan. Laat afkoelen. Klop de basterdsuiker, kristalsuiker en eieren licht en luchtig in circa drie minuten. Meng bloem, cacao en bakpoeder in een kom. Giet het botermengsel bij het eiermengsel en klop dit tot een glad beslag. Zeef de droge ingrediënten erbij en roer tot het beslag glad is. Strijk de bovenkant glad met een lepel. Druk in elke bodem de helft van de frambozen. Bak de bodems in 45-50 minuten gaar.

De vulling: 4 grote eiwitten, 200g kristalsuiker, 250g boter, 100g frambozen, lichtroze kleurstofpasta.
Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom. Zet deze op een pan zachtkokend water (au bain-marie). Klop de hele tijd met een garde tot het mengsel circa 65 graden is, zodat de bacteriën gedood worden, en klop tot de suikerkristallen gesmolten zijn. Neem de kom van de pan. Ga door met kloppen, maar nu met de mixer, tot het mengsel een wit en luchtig schuim vormt. Klop tot het mengsel is afgekoeld, wat wel tien minuten kan duren. Voeg de boter beetje bij beetje toe. Klop zodra je alle boter hebt toegevoegd nog drie tot vijf minuten. Maak je geen zorgen als de botercrѐme gaat schiften; dat gebeurt meestal. Is hij te koud, zet de kom dan een paar seconden boven een pan warm water en klop weer. Is hij te warm, zet de kom dan even in de koelkast en klop verder. Pureer de frambozen in de blender. Zeef de puree door een fijnmazige zeef om de pitjes te verwijderen. Klop de puree en botercrème tot een gladde frosting. Voeg lichtroze kleurpasta toe als je een iets sterkere tint wilt.

De opbouw: snijd beide bodems horizontaal in tweeën, zodat je vier taartlagen hebt. Leg de eerste taartlaag op een taartschaal of cakeboard. Strijk er een gelijkmatige laag frambozenfrosting over uit. Doe dit met drie taartlagen. Leg de vierde taartlaag erop met het snijvlak naar onderen. Strijk een dunne laag icing over de hele taart. Zet circa twintig minuten in de koelkast of tot de laag iets stevig geworden is. Breng nog een laag icing aan tot de taart gelijkmatig bekleed is. Zet terug in de koelkast en maak ondertussen het chocoladeglazuur.

Het glazuur: 100g pure chocolade en 50g boter.
Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Smelt ze samen langzaam in een pan. Laat afkoelen. Het glazuur moet iets dik worden, maar wel vloeibaar blijven.

De decoratie: giet het chocoladeglazuur over de taart en laat het over de rand stromen. Gebruik eventueel een geknikt paletmes om het glazuur glad te strijken. Werk snel, zodat het niet hard wordt.  

 

Trendy Taarten Linda Lomelino

 

Bron: Linda Lomelino, Trendy taarten

 

Klik hier om het boek te bestellen 

Klik hier voor meer culinaire tips van Elegance 

Tekst: Vera Seegers Fotografie: Trendy Taarten

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+