Overzichtstentoonstelling ANS MARKUS

De expositie ANS MARKUS is van 3 oktober tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Voor het eerst is al het werk van de populaire kunstenares op één plek samengebracht.

De expositie toont onder andere de schilderijenseries ‘verborgen verdriet’ en ‘de pijn van oud’, maar ook verschillende portretreeksen. Daarnaast hangt er een ruime selectie vroeger werk zoals schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein.

Betrokkenheid 

Ans Markus’ tekeningen, schilderijen en sculpturen zijn het resultaat van grondig zelfonderzoek, waarmee zij ook een stem geeft aan gevoelens die leven bij andere vrouwen. Zo speelt haar eigen moeder de hoofdrol in ‘de pijn van oud’. Middels intieme en verstilde beelden vertelt Markus over de laatste levensperiode van haar moeder.  De portrettenserie ‘verborgen verdriet’ gaat niet over vrouwen maar mannen. In deze reeks zoomt Markus in op zorgen en verdriet van mannen, waarvan de buitenwereld vaak geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Portretten

De realistische jeugdportretten die Markus tussen 2013 en 2015 maakt, zijn een vervolg op haar hommages uit de jaren ’80. Bij het maken van de jeugdportretten van onder anderen Frida Kahlo, Vincent van Gogh en  Edward Hopper vraagt Markus zich af in hoeverre het kunstenaarschap een lotsbestemming is. Konden deze kunstenaars in hun jeugd al bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen? Ook stelt Markus deze vraag aan zichzelf middels een zelfportret als meisje. Andere hommages op de expositie betreffen onder anderen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel en Hubert de Givenchy. Verder zijn er enkele portretten van bekende Nederlanders te zien en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren ‘90. Daarnaast worden ook schilderijen uit de realistische windselserie in het museum tentoongesteld.

Beelden

Naast schilderijen maakt Markus beelden in brons en klein werk in porselein. Qua thematiek hebben de beelden een sterke verwantschap met haar schilderijen.

Boek

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een tweede druk van het boek ‘Ans Markus – Als ik jou was…’. De eerste druk verscheen in 2016 bij haar expositie in Museum de Fundatie. Het boek (€24,95) is te koop in de museumwinkel.

Tekst: Lisa van der Heide Fotografie: Sigrid Markus

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+