Mooimaker: Hyaluronzuur

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken: rimpels en volumeverlies. Maar hoe vroeg of laat precies, dat kunnen we een tikje sturen. De beste mooimakers blijken – en dat is even schrikken – bloed, vet & zuur! Deze keer alles over… Hyaluronzuur. 

Hyaluronzuur: wat is het?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen suiker, dat vocht vasthoudt in de huid en een belangrijke rol speelt bij het behoud van elasticiteit. Hyaluronzuur wordt gebruikt als filler, die het natuurlijke zuur aanvult of vervangt. Bekende merknamen zijn: Restylane en Juvéderm. Beide zijn tijdelijke fillers en worden dus weer geleidelijk door het lichaam afgebroken.

Hoe werkt het? 

Het hyaluronzuur wordt ingespoten: de gel vormt in de huid kleine kussentjes dat rimpels opvult en dat volumeverlies tegengaat waardoor de contouren en de vorm van het gezicht strakker worden.

De belofte:

Om de strijd aan te gaan met volume- en vormverlies zijn hyaluronzuur-fillers ideaal. Het geeft direct volume en stimuleert de aanmaak van nieuw collageen.

De praktijk:

Pakt fijne lijntjes, fronsrimpels, wallen en rimpels aan. Denk aan de neus-lip-plooi, verticale rimpeltjes rond de lippen en ‘marionetlijnen’ van mond naar kin. Maar ook voor vollere lippen wordt dit toegepast. Afhankelijk van de soort behandeling kan het resultaat wel anderhalf tot twee jaar zichtbaar blijven. Door op tijd (tussen de 9 en 12 maanden) een touch-up te doen, voorkom je een jojo-effect. Hyaluronzuur-fillers worden in verschillende diktes gebruikt: zo is bijvoorbeeld de Juvaderm zacht van samenstelling wat een natuurlijk resultaat geeft. De Juvéderm Voluma geeft veel ‘lift’ en corrigeert volumeverlies bij bijvoorbeeld wangen. Restylane is nog wat steviger. Gelukkig weet de arts precies wat het meest geschikte hyaluronzuur is en waar te gebruiken. Let op: hyaluronzuur legt geen spieren lam.

Veilig?

Sinds de jaren ’90 wordt het zuur in de geneeskunde toegepast en sinds de eeuwwisseling wordt het voor cosmetische doeleinden gebruikt. Wereldwijd zijn er al meer dan 20 miljoen behandelingen met fillers uitgevoerd. Kies altijd voor tijdelijke fillers. Het kan voorkomen dat je een allergische reactie krijgt op fillers. Dit uit zich in een rode, gezwollen plek die pijnlijk aanvoelt. In hele milde mate is dit een paar dagen na de behandeling een normale reactie op een filler. Is het heftiger? Dan moet je dat direct melden, want een hyaluronzuur-filler kan opgelost worden met het enzym hyaluronidase. Het verwijdert de filler direct en hiermee zullen de symptomen snel verdwijnen.

Pijnlijk?

Fillers worden vaak gebruikt in combinatie met een verdoving. Gevoelige plekken zoals de lippen zijn behoorlijk pijnlijk.

Prijs?

De prijs verschilt per kliniek en hangt af van de hoeveelheid die nodig is: Restylane per 0,5ml vanaf €295 en 1,0ml vanaf €395. Juvéderm vanaf €500.

Extra Info? 

gooischerimpels.nl

velthuiskliniek.nl

Nieuwe techniek

Ook op het gebied van injecteren is er een continue ontwikkeling. Drs. Lidy Knigge, cosmetisch arts van Gooische Rimpels vertelt: ‘Er is een nieuwe injectietechniek genaamd ‘blanching’. Hierbij wordt een dun hyaluronzuur zó vlak onder de huid gespoten dat de huid eerst wit wegtrekt. Dit herstelt zich na een paar minuten. Hierdoor is het mogelijk om bepaalde fijne lijntjes, zoals bijvoorbeeld rokersrimpeltjes, goed te behandelen zonder de huid echt te verdikken.’

Lees meer over andere mooimakers: vet en bloed.

 

Tekst: Desiree Schoonen & Coen Wulms Fotografie: Istock

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+