Koken als een driesterrenchef

Jacob-Jan Boerma is chef bij De Leest in Vaassen, zijn eigendom én een van de weinige restaurants in Nederland met drie Michelinsterren. Samen met fotografe Sacha de Boer maakte hij het kookboek Less is more. De insteek: koken op sterrenniveau met maximaal acht ingrediënten.

Nederland kent twee restaurants met drie Michelinsterren. Waar Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle direct een belletje doen rinkelen, is dat bij Jacob-Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldma van De Leest niet altijd het geval. Jacob-Jan: ‘In de culinaire wereld kennen wij bijna iedereen en zij ons. Daarbuiten minder. Toeristen die naar Amsterdam komen, rijden echt niet naar Vaassen.’

Maar aan die naamsbekendheid wordt gewerkt. Voor KLM stelde hij vier menu’s samen, die tot volgend jaar oktober in de World Business Class worden geserveerd. En dan is er nog de opening van ‘zijn’ nieuwe restaurant The White Room in de vernieuwde witte zaal van het Amsterdamse Grand Hotel Krasnapolsky. Hij staat er niet achter de pannen, maar bedenkt het menu en begeleidt het keukenteam op afstand. En als dat een succes wordt? ‘Dan ga ik internationaal, naar Londen of Barcelona.’

Het boek

Less is more is het derde kookboek van sterrenchef Jacob-Jan Boerma en fotografe Sacha de Boer. De insteek: vijftig recepten om met niet meer dan acht ingrediënten (en een adequaat gevulde keukenkast) de sterren van de hemel koken.

Less is more
Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer
ISBN 978 90 003 4819 0
Uitgeverij Unieboek Het Spectrum, €30

Tekst: Sofie Vermooten Fotografie: Sacha de Boer

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+