Ibiza op je bord

Kun je wel een oppepper gebruiken nu de zomer maar niet wil doorbreken? Met de recepten uit kookboek Eivissa schep je Ibiza rechtstreeks op je bord. Wat te denken van een tropische Crema Catalana?

Chef-kok en foodexpert Anne Sijmonsbergen woont op Ibiza: in haar Engelstalige kookboek Eivissa (de Catalaanse benaming van het eiland) vind je 160 recepten, afgestemd op de seizoenen. Een mix van traditionele en nieuwe gerechten, waarin vanzelfsprekend veel lokale specialiteiten worden gebruikt – zoals gegrilde octopus, gamba’s en kreeft. Anne stelde de recepten samen met haar vrienden, familie en collega-koks. De bekroonde Britse food-fotograaf David Munns maakte prachtige foto’s van de recepten en van het eiland.

 

Ananas Eivissa
Crema Catalana met ananas en mango

Een guilty pleasure met een tropisch tintje.
Dessert voor 4 personen

Benodigdheden

* 250 milliliter volle melk
* 250 milliliter volle room
* 1 theelepel vanilleboonpasta
* 7 eierdooiers
* 80 gram witte basterdsuiker + 6 eetlepels voor de topping
* 10 gram maizena
* 1 rijpe ananas
* 1 rijpe mango, geschild
* 1 theelepel bruine rum
* Zeste van 1 limoen (dun geraspte schil)
* Gasbrandertje

Bereiding

  1. Doe de melk, room en vanilleboonpasta in een pan en verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het begint te dampen.
  2. Doe ondertussen de eierdooiers, basterdsuiker en maizena in een kom en klop dit 2 tot 3 minuten met een handmixer tot het mengsel licht kleurt.
  3. Schenk al roerend het eimengsel bij het roommengsel. Draai het vuur op een laag pitje en laat het mengsel koken. Blijf roeren – liefst met een houten lepel – tot het verdikt. Dit duurt 7 tot 10 minuten. Haal dan de pan van het vuur.
  4. Snijd de ananas in de lengte door de helft  en schep het vruchtvlees eruit, tot een halve centimeter van de schil. Snijd 50 gram van het vruchtvlees in blokjes.
  5. Snij ongeveer 50 gram van de geschilde mango in even grote blokjes. Doe de mango, ananas en limoenzeste in een kom en roer even samen. Leg het vruchtvlees en de zeste in de uitgeholde ananashelften. Schenk het roommengsel over beide helften.
  6. Verdeel over elke helft 3 eetlepels basterdsuiker,  zodat de bovenkant van het vruchtvlees bedekt is. Karameliseer dit laagje suiker met een gasbrandertje.

Eivissa, The Ibiza Cookbook HarperCollins Publishers €24,95

Tekst: Isabelle Arts & Lieke Lemmens Fotografie: David Munns

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+