Humor met ’n gouden randje

Lustige dames, luie dienstmeiden en kwakzalvers figureren veelvuldig in humoristische schilderijen uit de Gouden Eeuw. Onder de noemer ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’ toont het Frans Halsmuseum een overzichtstentoonstelling van deze zeventiende-eeuwse schilderijen.

Circa 60 stukken uit binnen- en buitenland zijn te zien, waaronder werk van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Jan Steen en Gerard van Honthorst. De tentoonstelling belicht specifieke thema’s als kattenkwaad & boertigheden en liefde & lust. Het slotstuk van de expositie bevat autobiografische humor: beeldgrappen waarin schilders zelf de hoofdrol spelen. Naast schilderkunst toont het museum een selectie populaire zeventiende-eeuwse moppenboekjes. Deze boekjes bezorgden de Hollanders van destijds een bijzonder vrolijke en humoristische reputatie. Waar is de tijd gebleven…

Frans Hals

Frans Hals staat bekend als ‘de meester van de lach’, wat het museum een logische locatie maakt voor de expositie. Hals wist als geen ander zijn portretten levendigheid toe te brengen middels een excentrieke schildertechniek. Tevens durfde Hals als een van de weinigen in de zeventiende eeuw volkse figuren met een gulle lach te schilderen.

Te zien t/m 18 maart 2018. 

Winnen

Elegance geeft 5×2 toegangskaarten weg. Kans maken? Laat hieronder je gegevens achter.
Like Elegance op FacebookInstagram en volg ons op Twitter.

Tekst: Lisa van der Heide Fotografie: Gerard van Honthorst

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+