Haagse historie

Hoe was Den Haag in de Gouden Eeuw? Van 28 april tot en met 27 oktober is de tentoonstelling Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag in het Haags Historisch Museum te zien.  

Den Haag is met het Binnenhof het politieke hart van ons land. Maar hoe ver gaat de historie van de stad en diens politieke centrum? Ver. Al in de 17e eeuw was Den Haag het centrum van macht en het politieke middelpunt van de Republiek en in die tijd leek alles voor de wind te gaan. De Oranjes, destijds stadhouders met veel macht, woonden in Den Haag, het Binnenhof was het bestuurscentrum waar stadspaleizen omheen werden gebouwd en de aanwezige diplomaten zorgden ervoor dat er veel luxegoederen werden geproduceerd. Kortom: genoeg culturele bloei en economische groei in het het destijds rijkste dorp van Europa zien.

Maar ook niet-historici weten dat het in de Gouden Eeuw niet alleen maar rozenkleur en maneschijn was. Naast economische voorspoed was er ook sprake van armoede, een hoge kindersterfte, overzeese handel en slavernij.

Hoe het dus écht zat met Den Haag in tijden van de Gouden Eeuw, kun je zien in de tentoonstelling Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag in het Haags Historisch Museum. De tentoonstelling laat door middel van schilderijen, tekeningen, gebruiksvoorwerpen, dagboekfragmenten, citaten uit liefdesbrieven, gedichten en rechtbankverslagen een realistisch beeld van de nu hoofdstad van Zuid-Holland.

De tentoonstelling is van 28 april tot en met 27 oktober te aanschouwen. Voor meer informatie, klik hier

Tekst: Mireille Sneekes Fotografie: Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag | Vertrek van Koningin Henrietta Maria, gemalin van Karel I van Engeland, van strand te Scheveningen. sybrand van Beest, 1643. Collectie Haags Historisch Museum.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+