Gun je couture een tweede kans

Blijft jouw bouclé-jasje achterin de kast liggen? Doodzonde! Gun je designer-item een tweede kans. Elegance onderzoekt de mogelijkheden én wat het oplevert. 

De boeken van de Japanse opruim-goeroe Marie Kondo zijn niet aan te slepen. En ook de Amerikaanse documentaire Minimalism is een gigantische hit. Je huis en garderobe aan een kritische blik onderwerpen spreekt ons blijkbaar erg aan. Weg met items die je geen vreugde meer geven, is het credo van Kondo. Dus als je die trenchcoat net iets te vaak hebt gedragen of dat mantelpakje wat te krap zit: neem er afscheid van. Gun ze een tweede leven en jezelf voldoening, én verdien wat van je investering terug.

Wat kan weg?

Een logische eerste stap is uitzoeken welke items je wilt houden en welke een tweede leven verdienen. Dat geldt zeker voor de design-items, maar ook voor de mindere goden in je garderobe. Een slimme truc om mee te beginnen is om al je kleren met de hanger de verkeerde kant op te hangen. Draag je een kledingstuk, dan draai je de hanger weer in de juiste richting. Na een jaar kijk je welke knaapjes nog de verkeerde kant op wijzen – die items mogen uit de kast.

Dan bepaal je waarom je het kledingstuk niet meer draagt. Is het te groot? Te klein? Kapot? Niet meer in de mode? Is jouw stijl veranderd? Vervolgens maak je stapels. Een voor de kleer- maker. Een voor de was of stomerij. En een stapel met items die weg mogen. Hetzelfde doe je met je schoenen, tassen en accessoires als zonnebrillen, riemen en sieraden. Dan is het tijd om te kijken welke stukken waar naartoe gaan.

Doneren is natuurlijk een optie, zeker als het gaat om de 13-in-een-dozijnkleding. Je kunt deze naar een kringloopwinkel brengen of in een inzamelbak stoppen. Wat er dan mee gebeurt? In centra wordt de kleding gesorteerd op kwaliteit en seizoen. Ongeveer 50 procent wordt verkocht in bijvoorbeeld de eigen winkels van het Leger des Heils of via een organisatie als Sympany, voor mensen met een kleine beurs. De rest wordt doorverkocht of gedoneerd aan ontwikkelingslanden om te verkopen op de lokale markt. De opbrengst van de verkochte afdankers steekt de organisatie in ontwikkelingsprojecten. Ongeveer 10 procent is niet geschikt om opnieuw gedragen te worden. Kleding die vies, kapot of verwassen is gaat door de shredder en wordt gerecycled tot poetslappen, isolatiemateriaal of vulsel voor autostoelen.

Packmee is een handige manier om met overbodige kleding op een duurzame manier goede doelen als KiKa en Stichting Kinderpostzegels te steunen. Verzamel de kleding in een doos (bijvoorbeeld een verhuisdoos) en geef deze mee aan een pakket- bezorger van PostNL of lever hem in bij een postkantoor. Het pakket wordt vervolgens gratis verstuurd naar Packmee, waar de kleding op betrouwbare wijze wordt hergebruikt. packmee.nl.

Benieuwd naar de rest van onze tips? Bestel Elegance dan hier. 

Laatste nieuws