Finland: Grenzeloze winter

Het exclusieve skidorp Levi is het Verbier van Finland. Perfect voor skiërs, langlaufers en sneeuwwandelaars. Maar in Finland kun je nog zo veel meer: sneeuwscooteren, relaxt shoppen of de stilte opzoeken.

Husky Park, waar je een sledetocht kunt maken, ligt een paar kilometer buiten Levi. Toch is het maar één van de attracties van het exclusieve Finse skioord. Dit Verbier van Finland is namelijk een verrassend veelzijdig wintersportgebied. Niet alleen voor langlaufen en wandelen met sneeuwschoenen, maar ook voor snowboarden en alpineski. De Levi Fell is een berg van 531 meter, vanwaar 48 skipistes afdalen: rode, blauwe en vier zwarte. Dat maakt Levi ideaal voor beginners en voldoende gevarieerd voor de gemiddelde skiër. Maar daarmee houden de voordelen niet op. Wintersport is hier prettig relaxt, zonder dringen bij de lift en met ruimte op de piste. En het Lapse landschap is een plaatje. Op deze hoogte ski je tussen dennen met dikke sneeuwjassen; een beeldenpark van witte gestalten. Op de brede pisten kun je carven of hard naar beneden schussen, want echt druk is het zelden. En wie het na een dag of drie heeft gezien, kan het sierlijke telemarken proberen. Deze oervorm van skiën was evenals langlaufen vóór het sneeuwscootertijdperk de gangbare methode van transport in de winter, die hier van november tot mei duurt. Of anders toch maar zo’n veelgeprezen huskytocht proberen. De adrenaline kolkt en alle zintuigen staan op scherp terwijl de slee over de sneeuw zoeft. Soms, als het zwaar gaat, moet je meesteppen. Tja, hondensleeën is niet voor niets een sport. De warme bessensap met een snack van gedroogd rendiervlees na afloop smaakt dan ook extreem goed.

Skieen Finland

Magisch noorderlicht

Langlaufen in het donker is een avontuur. Voor het hotel stap je op de ski’s en in plaats van een drankje na het eten doe je nog even een rondje, of een afdaling, want veel skiliften en loipes zijn verlicht. In hartje winter is dat ook nodig, omdat de dagen kort zijn. Toch is het niet pikkedonker. De straten van Levi zijn verlicht, op de pistes is altijd actie, de maan schijnt ongekend fel. En vaak word je getrakteerd op het noorderlicht, waarbij de hemel plotseling oplicht met groen met oranjeroze, streperige banen. De kleuren van het aurora borealis veranderen steeds doordat de elektrisch geladen deeltjes van uitbarstingen op de zon het heelal in worden geslingerd en bij de polen de atmosfeer binnendringen. Daar laten ze zuurstofen stikstofatomen oplichten die rond de aarde zweven. Maar ook al weet je hoe het komt, magisch blijft het.

Ook Renée Zellweger is Laps

De sneeuwscooter maakt een sprong. Hij reageert prompt op de gashendel: even wennen. Maar al gauw is het puur genieten als de bewoonde wereld is verdwenen, de dennen wijken en de scooters over de besneeuwde ijsvlakte vliegen. Zoiets zou in Zwitserland ondenkbaar zijn. Hier niets dan sneeuw, tot aan de horizon een steeds groter wordende stip verschijnt. Twee mannen maken met een draaiboor een gat in het ijs. Ze laten een lijn in het gat zakken en vrijwel onmiddellijk spartelt een groen gestreepte vis het zonlicht tegemoet. Na de oversteek over het ijsmeer is het tijd voor een pitstop bij een Lappentent. In het midden van de tent knispert een haardvuur. Timo en zijn vrouw, beiden Sami, schenken thee in houten mokken. De oorspronkelijke bewoners van Lapland waren nomaden die rondtrokken met rendieren en schapen. Ze woonden in een soort tipi van berkenstammen, bespannen met rendierhuiden. In heel Scandinavië leven er amper honderdduizend. Je treft ze vooral boven de poolcirkel, maar ook Joni Mitchell en Renée Zellweger hebben Samibloed.

Sfeervol schemershoppen

Na zo’n expeditie is er niets heerlijker dan een hete sauna. De bijbehorende duik in de sneeuw is geen must; na een ijskoude hoteldouche ben je net zo fit voor de après-ski. Het is sfeervol shoppen in de lange schemeruren. Alles is op loopafstand, er is geen verkeer en zie je een sleetje, dan mag je het gratis lenen om boodschappen te doen. Aan het eind van de hoofdstraat fonkelen de lantaarns van de skipiste. De huizen zijn allemaal in dezelfde chaletstijl gebouwd. Sommige met luifels, zodat je bij een sneeuwbui droog kunt winkelen. Rond etenstijd druppelen de gasten de restaurants binnen. Keuze genoeg. Behalve steak en oosterse keuken zijn er Finse specialiteiten met vis en rendiervlees.

Kerstidylle

Poezelig zacht is het gemiddelde rendier – who knew? Onder de kin hangt een spierwitte baard, de poten zijn zilvergrijs. Boven zijn grote bruine ogen torent een gigantisch gewei. Dit moet wel een oud mannetje zijn met zo’n statige hoofdtooi. Kerstman, here we come. De slee kraakt mee op het ritme van de rendierhoeven. Verder niets dan stilte in deze gedempte wereld van sneeuw, dennenbomen en laaghangende zon. Dit is dus het authentieke Lapland, gecombineerd met het entertainmentgehalte van Levi, dat de luxe van een mondaine skiplaats biedt in een weidse omgeving die zo uit een romantische kerstfilm komt. Zeg nou zelf: bestaat er een reden om niet af te slaan naar het noorden, deze winter?

Finland

Levi in het kort

• 130 kilometer boven de poolcirkel
• 15 kilometer van vliegveld Kittilä
• Finlands grootste skigebied tot 531 m
• 48 afdalingen en 28 liften, waarvan 15 verlicht
• Langste lift: 1.636 m
• Snowpark met halfpipe en superpipe
• 230 kilometer langlaufloipes
• 750 kilometer sneeuwscootertracks
• Gratis skibus
Meer weten? Zie www.levi.fi

 

Tekst: Sylvia Falk Fotografie: Hans de Kort

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+