Filmisch Dubrovnik

De stad is het decor van de fantasyhitserie Game of Thrones. Niet zonder reden: met zijn eeuwenoude stadsmuren en middeleeuwse straatjes is de Kroatische kustplaats Dubrovnik sprookjesachtig. En al minstens zo betoverend is de natuur in de directe omgeving van de stad. Ideaal voor een stedentrip – met bikini in je koffer.

Eerst maar eens het slechte nieuws: Dubrovnik is niet meer het best bewaarde geheim van de Adriatische kust. Sinds het toerisme er rond 2005, tien jaar na de verwoestende Balkanoorlog, weer op gang kwam, wordt de stad in de zomermaanden overspoeld door toeristen – veelal dagjesmensen die even van boord stappen van een cruise door de Europese wateren. En dan snel over naar het goede nieuws. Dubrovnik is gezegend met een jaloersmakend mediterraan klimaat, waardoor het er een groot deel van het jaar bijzonder aangenaam verblijven is. De zomers zijn droog en heet, de winters zacht en vochtig. Als je niet zo van de mensenmassa’s of zinderende hitte bent, is het voor- of najaar een goede keuze voor een stedentrip. Nog meer goed nieuws: een bezoek aan de oude vestingstad, die – zonder in clichés te willen vervallen – van een adembenemende schoonheid is (we begrijpen die cruisegangers wel), is perfect te combineren met een strand-, zwem- of wandelvakantie. In Dubrovnik is je infinitypool of strandje met beachbar nooit ver weg. De oude stad van Dubrovnik ligt op een schiereiland in de zuidelijkste punt van Kroatië, vlak bij de buurlanden Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Die strategische ligging leidde ertoe dat de stad het tijdens de oorlog begin jaren negentig zwaar te verduren kreeg: talloze huizen en monumenten werden verwoest. Een plek op de Werelderfgoedlijst zorgde ervoor dat onder meer Unesco miljoenen uittrok voor herstel van de schade.

Benieuwd naar het complete verhaal met bijbehorende favoriete adressen? De nieuwe editie van Elegance ligt nu in de winkel. Bestellen kan ook, klik dan hier.

Nog meer leuke reistips?

Tekst: Lieke Lemmens Fotografie: Croatian tourist board

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+