Feestelijke recepten om de kersttafel mee te vullen

Het zijn net kunstwerkjes op je bord: de kerstgerechten van Oil & Vinegar. Elegance selecteerde haar favorieten:

Romige bitterkoekjesparfait met vijgen en pompoen-walnootjam

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 12 uur
Recept voor 6 personen

Wat heb je nodig?
4 eieren
100 g suiker
1 potje  Delizia di miele con Pesca
4 dl slagroom
120 g Amaretti-koekjes
100 ml Amaretto
60 ml Vincotto Vinegar Fig
50 g gedroogde vijgen
½ pot Pumpkin & Walnut Jam

Hoe maak je het?
Verkruimel de Amaretti. Liefst in ongelijke stukjes, want dit geeft de parfait een knapperige bite. Bewaar de kruimels in de vriezer. Klop de slagroom tot het iets steviger is dan yoghurtdikte en bewaar het in de koelkast.

 Meng de eieren met de suiker en honing. Klop dit au bain-marie op tot het lekker luchtig is. Haal van het vuur en klop het nóg een beetje luchtiger: tot het bijna wit van kleur is. Meng daarna voorzichtig de opgeklopte slagroom door het mengsel en voeg op het allerlaatste moment ook de verkruimelde amaretti toe, op een paar kruimels na. Deze kruimels houd je apart voor de garnering. Giet het mengsel in een bakblik en laat minimaal 12 uur opstijven in de vriezer.

Kook de Amaretto tot de alcohol verdampt is en voeg daarna de vijgenazijn toe. Snij de vijgen in kleine stukjes en laat ze meekoken tot ze zacht zijn. Laat daarna even afkoelen.

Snij de parfait in plakken en serveer op een bord. Versier elke plak met het vijgen-amarettomengsel en wat Pumpkin & Walnut Jam bovenop. Maak af met de overgebleven koekkruimels.

Zalmfilet-Dragonsaus (10)

Zalmfilet met dragonsaus op een bedje van groende asperges en bosui

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Recept voor 4 personen

Wat heb je nodig?
12 groene asperges
4 stengels bosui
4 zalmfilets (ca. 140 g per stuk)
40 ml Olijfolie met Griekse kruiden
2 tl Fine Fish Rub
2 takjes kerstomaten (ongeveer 16)
1 Potje Tarragon Bistro Sauce

Hoe maakt je het?

Breng een pan water aan de kook. Was de asperges en snij het kontje eraf. Halveer ze in de breedte en kook de asperges drie minuten voor. Spoel ze daarna af met koud water.

Snijd de bosui in dunne ringen, diagonaal gesneden is het mooist. Smeer daarna de zalmfilets in met 20 ml Griekse kruidenolijfolie en strooi ongeveer een halve theelepel Fine Fish Rub over iedere zalmmoot.

Verwarm de oven voor op 180 graden, leg de zalm en de tomaatjes naast elkaar op een bakplaat en bak gaar in ongeveer 7 à 8 minuten.

Verwarm de rest van de olijfolie met Griekse kruiden in een bakpan en bak de stukjes bosui en groene asperges kort. Verdeel de gebakken groenten over de borden en leg hier voorzichtig de gebakken zalm bovenop. Leg de gepofte tomaatjes naast de zalm, roer de Tarragon Bistro Sauce goed door en serveer deze ook naast de zalm.

Net als ons al helemaal zin om de keuken in te duiken? Klik hier voor meer heerlijke recepten van Oil & Vinegar.

Tekst: Redactie

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+