Een geopende fles wijn blijft zo lang goed…

Zeker met warme temperaturen, is een koude rosé of witte wijn een zalige dorstlesser. Maar hoe lang kun je eigenlijk genieten van een geopende fles die je weer terugzet in de koelkast? De Amerikaanse wijnkenner Collin Lilly legt ’t uit. 

Lucht

‘Het beste is om een fles dezelfde dag nog leeg te drinken’, vertelt Lilly aan PopSugar. ‘Als een fles wordt opengetrokken, komt er direct lucht bij. En als er teveel lucht inzit, verdwijnen de fenolen – de stoffen die de smaak van de wijn bepalen. Als die er niet meer zijn, evolueert de smaak van de wijn op een negatieve manier.’

Aroma’s

Zodra er lucht bij drank komt, wordt het verouderingsproces versnelt, waardoor de smaak afneemt. Dit betekent echter niet dat je een geopende fles na een paar dagen niet meer kunt drinken, maar weet wel dat de aroma’s tot zes uur na het openen van een fles op hun best zijn. ‘De snelheid van de oxidatie hangt af van de druiven en leeftijd van de wijn’, aldus de wijnkenner.

Tekst: Marie Claire/Lisa van der Heide Fotografie: Roman Holiday

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+