Duurzaam wonen zonder het gedoe van zonnepanelen

Je wilt wel duurzaam wonen, maar niet het gedoe van zonnepanelen? Dat kan prima want behalve kiezen voor groene stroom en gas kun je al door heel simpele en relatief kleine aanpassingen duurzamer wonen. Het is niet nodig om je eigen dak compleet vol te leggen met zonnepanelen. Bij Greenchoice is het namelijk ook mogelijk om mee te delen in de voordelen van zonnepanelen die ergens anders in Nederland liggen. Op deze manier kun jij alsnog genieten en profiteren van zonne energie uit Nederland. Wij, van Elegance.nl, geven een aantal tips.

Nederlandse zonne-energie zonder dat je iets merkt

Een groot obstakel om zelf die zonnepanelen op je dak te laten leggen? Zorg dan dat dit je eigen verduurzaming niet in de weg gaat zitten. Bij Greenchoice is het mogelijk om te profiteren van volledige groene zonne-energie zonder dat jij ook maar een klein zonnepaneel op je dak hoeft te leggen. Jij hoeft hier simpelweg enkel een energiecontract voor af te sluiten. Op deze manier ben jij in één klap erg dicht bij duurzaam wonen.

Was voortaan alleen nog op twintig graden

Duurzaam wonen is ook een kwestie van gedrag en gedragsverandering. Door nadrukkelijker stil te staan bij de handelingen die je verricht zul je al snel zien en voelen hoeveel we verspillen. Zo kunnen we best wat zuiniger doen met water. Bezuinigen op water kan door bijvoorbeeld voortaan alleen nog te wassen op 20 graden en allemaal wat korter onder de douche te staan. En wat dacht je van een besparende douchekop? Ook een maatregel waarmee je bijdraagt aan duurzamer wonen. Ga jij voor duurzame energie en hiermee ook het terugdringen van jouw maandelijkse lasten?

Ga pas wassen als de trommel helemaal vol is

Uiteraard koop je zo min mogelijk plastic en gebruik je opgevangen regenwater voor de tuin om buiten schoon te maken en zelfs voor het doorspoelen van het toilet. Ook het gebruiken van een stroombegrenzer is duurzaam. Nog iets: zet je wasmachine pas aan als de trommel helemaal vol is en gebruik bij voorkeur geen droger maar droog op een rek. Dan duurt het maar ietsje langer, Elektrische apparatuur zet je voortaan echt uit en niet op standby en als je nieuwe apparatuur aanschaft koop dan bij voorkeur apparatuur die is uitgerust met een A++ of zelfs A+++ label.

Neem zelf een bakje mee naar het restaurant

Uiteraard wil je ook minder afval als je duurzaam wilt wonen zonder het gedoe van zonnepanelen. Dit kan al eenvoudig door het plakken van de bekende nee-nee sticker op je brievenbus. Kijk maar eens hoeveel papier en plastic je dat bespaart. Ga je naar een afhaalrestaurant, neem dan zelf voortaan een bakje mee en scheid thuis je afval zo goed mogelijk. In het streven duurzamer te

wonen zorg je ervoor dat de bodem en de vloer goed geïsoleerd zijn, maak je naden en kieren dicht met tochtstrippen en isoleer je het dak. Want juist door het dak gaat liefst dertig procent van de energie in de vorm van warmte verloren. Het gaat zo de lucht in. Heb je een ouder huis, laat dan de spouwmuur zonder isolatie vullen met isolatiemateriaal. Ook glasisolatie kan al heel snel heel veel energie besparen.

Tekst: Redactie Fotografie: iStock

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+