Dit zijn de groenste steden van Europa – en daarbuiten

Wanneer je aan een stedentrip denkt, zal je misschien niet direct aan natuur denken. Toch zijn er steeds meer steden te vinden, waar je naast de drukte ook heerlijk kan genieten van groengebied.

Het onderzoek

Met de combinatie van stad en natuur in gedachte deed TravelBird onderzoek naar de groenste steden ter wereld. Er werd gekeken naar het aantal vierkante meter groengebied per inwoner van een stad én naar het percentage groengebied in verhouding met het gehele stadsoppervlak op basis van negen categorieën, zoals bosgebied, parken en landbouwgronden.

De Groenste Steden ter Wereld

De hoofdstad van IJsland, Reykjavik staat op nummer één in de lijst van groenste steden ter wereld. De stad heeft het meeste oppervlak aan groengebied per inwoner. Volgens het onderzoek kan je in de stad van maar liefst 411 vierkante meter aan groengebied per persoon profiteren. Dit groengebied bestaat voornamelijk uit natuurreservaten, bosgebieden en landbouwgronden. Reykjavik wordt opgevolgd door Auckland (357.20 m²/persoon) en Bratislava (332.99 m²/persoon), die beide het beste scoren in de categorie bosgebied met meer dan 200 vierkante meter per persoon. De top vijf wordt vervolgens afgerond door de Zweedse stad Göteborg en de Australische stad Sydney.

Steden met het meeste aangelegde groen

Sommige steden, zoals Reykjavik en Auckland scoren goed omdat ze veel bosgebied en natuurreservaten in de stad hebben. Echter zijn er ook steden die van zichzelf misschien niet zo groen zijn, maar waar men zich wel inzet voor voldoende natuuraanleg. In deze steden hoef je vaak niet af te reizen naar een natuurgebied buiten het centrum, maar kun je tijdens de stadswandelingen genieten van de natuur, bijvoorbeeld in de vorm van parken, tuinen en grasvelden. Zo scoort Sydney het hoogst op het aantal vierkante meter aan parken per persoon. In de stad kan je in elke wijk meerdere parken vinden, zoals het beroemde Centennial Park of het Hyde Park dat direct naast de bekende winkelstraten ligt. Ook scoort de Australische stad het hoogste in de categorie golfbanen, zeker een bezoekje waard voor de golf-liefhebber dus.

Nederland staat ook binnen een categorie op nummer één. Rotterdam heeft namelijk het meeste oppervlakte aan grasvelden! In de Zuid-Hollandse stad kan je namelijk meer dan 58 vierkante meter aan grasvelden per persoon vinden. Samen met Reykjavik en Amsterdam maakt dit de top 3 uit.

Struinen langs prachtig onderhouden bloemen en bomen? Breng dan een bezoekje aan Praag, Edinburgh of Wenen. In deze steden vind je het meeste vierkante meter aan openbare tuinen ter wereld. Zo vind je in Praag de ‘Vrtba Garden’ die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, kan je in Edinburgh de indrukwekkende koninklijke botanische tuin bezichtigen en loop je in Wenen in de voorheen privétuinen van Keizer Franz Joseph I.

De beste wijnsteden

Ook werd er in het onderzoek gekeken naar de steden met de meeste vierkante meters aan wijngaarden per persoon. Hieruit blijkt dat de echte wijnliefhebbers Bratislava moeten bezoeken. De stad heeft bijna 11 vierkante meter aan wijngaarden per persoon. Hier kan je genieten leuke rondleidingen en heerlijke proeverijen. Ook in de Zwitserse hoofdstad en in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland kan je genoeg wijngaarden vinden om een dagje te wijden aan wijnproeven.

Klik hier voor nog meer leuke reistips.

Tekst: TravelBird Fotografie: iSTOCK

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+