Cromhouthuis schittert Goud!

Ringen, broches, cameeën en ingenieuze snuifdozen. Het Amsterdamse Cromhouthuis toont meer dan 150 kostbaarheden uit de collectie van de Amsterdamse verzamelaar Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890). 

Lopez Suasso

Juwelenverzamelaar Sophia en haar man reisde in de achttiende eeuw door Europa, op zoek naar de mooiste horloges, juwelen, bronzen beelden, munten, penningen, boeken en kleding. De Amsterdamse juwelier H. Martens op het Rokin is de vaste leverancier van het echtpaar. Na Sophia’s overlijden laat ze haar bezittingen na aan de gemeente Amsterdam. Deze worden in een nieuw museum ondergebracht, het huidige Stedelijk Museum. Toen een heel ander soort museum dan nu. Als eerbetoon wordt het museum de eerste jaren Suasso Museum genoemd.

Suasso had een voorliefde voor fantasiehorloges: kostbare sieraden met verborgen uurwerken. Maar ook (gouden) sieraden in de vorm van dieren en fruit, gouden speeldozen, bloedkoralen armbanden en diamanten ringen. De ‘Zingende-Vogel’- speeldoos uit 1866 is het grote klapstuk van de tentoonstelling.

 

SuassoSuasso
Suasso

T/m 2 april 2018. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Tekst: Lisa van der Heide Fotografie: Cromhouthuis

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+