Bretagne: La Cote Sauvage

Eindeloze vergezichten en eilanden die in het Caribisch gebied niet zouden misstaan. Het westen van Bretagne biedt meer dan de zo typerende Côte Sauvage met haar ruige kliffen. Elegance trok de wandelschoenen aan en ontdekte de Bretonse kust.

Bij aankomst in Brest, de grootste stad van departement Finistère, valt direct op dat de plaatsnamen ook in het Bretons op borden staan vermeld. Het departement ligt in de meest westelijke punt van Bretagne, en daarmee ook van Frankrijk. Bretons is de laatste Keltische taal van Europa, die nog het meest op het Iers lijkt. Slechts tien procent van de inwoners van de streek is de Bretonse taal, het brezhoneg, nog machtig. Om uitsterven te voorkomen wordt de taal op steeds meer scholen opgenomen in het lesprogramma. Bretons zijn trots op hun streek: op veel plekken zien we de zwart-wit gestreepte vlag wapperen, en ook de triskell, het Keltische symbool van de streek, duikt regelmatig op.

Sentier des Douaniers

Bretagne telt duizenden kilometers aan wandelpaden. De indrukwekkendste is de Sentier des Douaniers; dit 1800 kilometer lange pad beslaat de volledige Bretonse kust. Het dankt zijn naam aan het feit dat het Franse leger het pad gebruikte om de zee te observeren en smokkelaars op te sporen. Het pad staat tegenwoordig ook bekend als de Grande Randonnée (GR) 34, en is een van de wandelingen uit het netwerk van langeafstandswandelpaden. De route wordt aangegeven met de voor geoefende wandelaars welbekende rode en witte streep. Het officiële beginpunt van de GR34 ligt in Vitré, een stadje ten oosten van Rennes, maar uiteraard kun je ook alleen een deel van de wandeling lopen. Wij kiezen het stuk rond Pointe du Raz, misschien wel een van de mooiste delen van de route. Van de haven van Feunteun-Aod lopen wij in circa vier uur naar de Baie des Trépassés. Leuk detail: de originele betekenis was ‘Baai van de beek’, maar door een foutieve interpretatie van de Bretonse benaming ‘Bae an Anaon’ is het nu ‘Baai van de doden’ geworden.

De vuurtoren van La Vieille

De laaghangende bewolking maakt de ruige kustlijn nog indrukwekkender en geeft het gebied iets magisch. Tijdens de wandeling worden groene, moerasachtige velden afgewisseld met steile kliffen waar de Atlantische Oceaan tegenaan slaat. Hoewel het pad goed wordt onderhouden, zijn geschikte wandelschoenen hier een must. Na ongeveer tweeënhalf uur lopen en klimmen bereiken we Pointe du Raz. Meteen wordt duidelijk dat dit een van de trekpleisters van Bretagne is. Door de vele toeristen, maar ook door het uitzicht op de zeventig meter hoge, spectaculaire klif, die gevormd is door de zee en de harde wind. Enkele waaghalzen klauterden met gevaar voor eigen leven naar de punt. Dat laten wij even aan ons voorbij gaan.
Een paar honderd meter uit de kust staat de vuurtoren van La Vieille die in 1887 in gebruik werd genomen. Tot 1995 werd de vuurtoren handmatig bediend door vuurtorenwachters die elkaar afwisselden. Als ze pech hadden konden ze het eilandje wekenlang niet verlaten, simpelweg omdat de weersomstandigheden het niet toelieten. Wij hebben meer geluk. De zon laat zich zien als we voor het laatste deel van de route koers zetten richting de Baie des Trépassés. Tip: een ander mooi beginpunt voor een wandeling over de GR34 is de Cap de la Chèvre op het schiereiland Crozon. Vanaf Morgat loop je in acht uur naar het kasteel van Dinan en terug. De heenweg voert over het kustpad, terug loop je door de heidevelden.

Île de Sein

Vanaf Pointe du Raz zagen we het al liggen: het Île de Sein. Dit eiland ligt acht kilometer uit de kust en is 1,8 kilometer breed. Meer dan een streep aan de horizon is het niet. Tijdens de boottocht vanaf de mooie badplaats Audierne doemt de zwart-witte vuurtoren al snel op. Île de Sein telt slechts 242 inwoners en staat bekend om de pastelkleurige gevels en de vestingmuur die werd gebouwd om de wind buiten het dorp te houden. Het eiland is prima lopend of per fiets te verkennen. Proef vooral, voordat je terugvaart naar de wal, de verse kreeft in een van de bistro’s op de kade van Paimpolais.
Hoe lieflijk het eiland in de zomermaanden ook oogt, als je hier bent kun je je voorstellen dat het in de winter een minder prettige plek is om te wonen. Daar was politicus Jean-Baptiste Colbert – naar verluidt de naamgever van het colbertje en zeventiende-eeuws bestuurder – het mee eens. Hij vond dat de eilandbewoners het al moeilijk genoeg hadden en stelde hen vrij van onroerendgoedbelasting. Hier profiteren de bewoners vandaag de dag nog altijd van.

Archipel des Glénan

Op een uur rijden van Audierne, aan zee, ligt de vestingstad Concarneau: een van de vertrekpunten van de ferry naar de Glénan-archipel. Na een uur varen bereiken we het enige eiland dat toegankelijk is voor publiek: Saint-Nicolas. Met haar turquoise zee en hagelwitte stranden doet de eilandengroep tropisch aan. Op Saint-Nicolas zijn twee restaurants en slechts enkele huizen. Het eiland is alleen bewoonbaar tussen april en oktober. Buiten deze maanden legt er alleen af en toe een vissersboot aan om de nacht door te brengen, of om herstelwerkzaamheden aan de gebouwen op het eiland te verrichten. Het is er niet groot; wie wil kan in een kwartier rondom het eiland lopen. Maar als je net als wij de tijd neemt zul je op de rotsen veel vogels ontdekken, waaronder strandplevieren, aalscholvers en verschillende soorten sternen. Na een wandeling over het eiland ontspannen we nog even op het strand, dat zijn witte kleur dankt aan verkalkt zeewier, ook wel maerl genoemd. Rondom de archipel kan ook goed gedoken en gesnorkeld worden, leren we. En het is mogelijk er te blijven slapen: toeristen mogen maximaal drie nachten op het eiland verblijven. Verwacht echter geen luxe; er is slechts één eenvoudige jeugdherberg met enkele stapelbedden en geen stromend water. Een wellicht betere – want comfortabelereoptie is om in Concarneau een zeilboot inclusief kapitein te huren en voor de nacht aan de leggen in een de baaien van Saint-Nicolas.

Zout, zeewier en zoetigheid

Bretagne leent zich met zijn zilte zeelucht en mineraalrijke zeewater ook uitstekend als welnessbestemming. Je ziet ze dan ook overal: thalassocentra. Een thalasso is vergelijkbaar met een spa, met twee verschillen. De kuuroorden moeten aan zee liggen en de baden zijn gevuld met zeewater. Afgezien van zeewater wordt er bij de behandelingen gebruikgemaakt van modder van de zeebodem, zand en zeewier. (Kijk voor adressen op wellness.brittanytourism.com.)
Ook op culinair gebied kent Bretagne haar specialiteiten. Uiteraard staan er in deze kuststreek regelmatig vis en schelpdieren op het menu. Maar Bretons zijn ook groot fan van crêpes, zowel zoet als hartig belegd. In dat laatste geval worden ze Galettes Bretonnes genoemd. Zoete lekkernijen van de streek zijn Palets Bretons (dikke Bretonse zandkoekjes), Caramel au beurre salé (karamel met gezouten boter) en de beroemde Kouign-amann (een taartje van boter, brooddeeg en suiker). Als je die laatste niet geproefd hebt, is je bezoek aan Bretagne simpelweg niet compleet.

Bretagne Cote Sauvage

SLAPEN & ETEN

Villa Tri Men – Sainte-Marine Combrit
Negentiende-eeuws herenhuis aan een uitloper van de Atlantische oceaan, met zicht op de sfeervolle haven. Bij de nabijgelegen Bistro du Bac kun je heerlijk eten. In de villa zelf is een goed visrestaurant gevestigd. Vanaf €135 per kamer per nacht. trimen.fr

Ty Mad – Douarnenez Tréboul
Letterlijk ‘het goede huis’. Dit charmante hotel met goed restaurant is gelegen in een rustig deel van Douarnenez. Beschikt over een kleine spa met verwarmd zwembad. Vanaf € 78 per kamer per nacht. hoteltymad.com

Les Sables Blancs – Concarneau
Pal aan het strand gelegen boetiekhotel, op loopafstand van de vesting van Concarneau.
Vanaf € 122 per kamer per nacht. hotel-les-sables-blancs.com

Ar Men Du – Raguénez-Plage
Gesitueerd op een landtong, met vrij uitzicht op de ruige kust. Vlak bij Pont Aven, een schildersdorp dat bekend is door de gelijknamige school waar Gaugin de voorman van was. Het bijbehorende restaurant behoort tot de beste restaurants van Bretagne. Vanaf € 90 per kamer per nacht. men-du.com

Kijk voor meer informatie op bretagne-vakantie.com

Ben je op zoek naar meer reisverhalen? Kijk hier.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+