Boek: De Muze

Jessie Burton veroverde de wereld – en met name Nederland – met de bestseller Het huis aan de Gouden Bocht, over Petronella en haar beroemde poppenhuis. In De Muze heeft ze zich opnieuw laten inspireren door een kunstwerk.

1. Hoe kwam je erbij het bekende poppenhuis van Petronella te gebruiken in je debuut­ roman?

‘Ik bezocht Amsterdam voor het eerst in 2009. Tijdens een tour door het Rijksmuseum was ik ondersteboven van de pracht en vooral het formaat van het poppenhuis dat daar staat. Toen ik later las dat Petronella bijna net zo veel geld uitgaf aan de inrichting van het poppenhuis als aan haar echte huis wist ik: hier zit een verhaal in. Ik heb natuurlijk gebruik gemaakt van de artistieke vrijheid die je hebt als schrijver. Mijn hoofdpersoon heet Nella en niet Petronella en ik heb hun echte huis verplaatst van de Warmoe-buurt naar de veel chiquere grachtengordel.’

2. In je nieuwe boek De Muze heb je je opnieuw laten inspireren door een kunstwerk?
‘Klopt! Dit keer staat een schilderij van een Spaanse schilder centraal, met als grote verschil dat lezers dit kunstwerk nergens kunnen bezichtigen. Het bestaat namelijk helemaal niet!’

De Muze

3. Heb je veel research gedaan voor dit boek?
‘Net als bij mijn vorige boek begin ik met een idee. Vervolgens ga ik er een boek over lezen en het ene boek refereert weer aan een ander boek en voor ik het weet heb ik een hele studie van een bepaald onderwerp op mijn bureau liggen. Ik heb een jaar in Spanje gewoond en ben twee keer teruggereisd om de sfeer te proeven.’

4. Ben je alweer met een nieuw project bezig?
‘Ik heb net mijn eerste kinderboek af, een moderne hervertelling van het beroemde sprookje De Stukgedanste schoentjes van Grimm. Geen sprookje over dansende prinsesjes, maar een feministisch verhaal over zusterliefde. Het boek verschijnt pas volgend jaar, want het duurt even voor de illustrator klaar is. Voor mijn volgende roman heb ik alweer genoeg ideeën, maar voor- lopig neem ik even een pauze.’

5. Welk boek kun je iedereen aanraden?
‘Wat me lief was van schrijfster Siri Hustvedt over vriendschap en liefde. Ik kreeg het tien jaar geleden cadeau en heb het sindsdien ook heel vaak aan iemand gegeven. Al haar boeken behandelen thema’s als liefde, sex, psyche en vrouwelijkheid en ze zijn stuk voor stuk geweldig.’

Luitingh-Sijthoff, €19,99

Meer boekennieuws? Klik hier.

Tekst: Hilde Veeren

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+