Paradijs tussen de palmen

Ze miste haar geboorteland. En zo kwam het dat Valentino’s hoofd public relations Charlene de Ganay een afgelegen perceel in de Braziliaanse deelstaat Bahia kocht. Daar, pal aan het strand, bouwde ze een vakantiehuis in Balinese stijl.

Het grootste deel van het jaar woont ze in Parijs. Maar Brazilië bleef altijd trekken. Charlene, dochter van een Schotse vader en een Engelse moeder, kwam dan ook ter wereld in het grootste land van Zuid-Amerika. Toen ze vier jaar geleden in haar geboorteland op bezoek was bij een oude vriendin ontdekte ze een stuk land dat haar liet dromen. Een halvemaanvormige baai, omringd door zee en palmen, in de deelstaat Bahia.

‘Ik wist meteen dat ik daar een huis wilde bouwen.’

Drie jaar later heeft ze dat ook gedaan. Ze ontwierp een houten strandhuis in Balinese stijl, dat ze inrichtte in een sfeer die het midden houdt tussen een koloniaal buitenverblijf en een hip hotel op Ibiza. De constructie van het rieten dak bleef bijna overal in het zicht, waardoor de verschillende kamers tegelijkertijd ruimtelijk en intiem aanvoelen. In haar badkamer liet ze een bad aanleggen in de vloer, pal naast de openslaande deuren, waardoor je bijna tussen de palmen in het water ligt.

Natuurmens

Gehalveerde eucalyptus- stronken zijn de treden die naar het huis leiden; het terras is gemaakt van de houtsoort ipé, en de vloeren binnen worden gevormd door vierkante tegels van gepolijst cement. Het huis wordt omringd door mandarijn-, guaveen mangobomen, Surinaamse en West-Indische kers en jasmijn. En natuurlijk palmen. Het huis staat dus temidden van bomen en struiken die rustgevend ruisen in de tropische wind. Charlene maakte naam in Milaan, Rome en Parijs. Decennialang was ze verantwoordelijk voor de public relations van Valentino, het modehuis van ontwerper Valentino Garavani. En toch gaat er een natuurmens schuil achter dat perfect verzorgde uiterlijk.

‘De natuur is zo ontzettend prachtig. De hemel wordt hier ’s nachts weerspiegeld in het zeewater. Dan zie je sterren boven én onder je.’

Strandhuis

Geleefd wordt er voornamelijk in de tuinkamer, die wel overdekt is maar geen muren heeft. Het is de favoriete plek van Charlene. ‘Omdat de wind er vrij spel heeft is het er heerlijk koel. Een fantastische plek om te eten. Mijn lievelingsgerecht is overigens moqueca, een exotisch visstoofpotje uit Bahia. Wat ik het meest waardeer aan dit huis, aan deze plek? Je wordt hier letterlijk omringd door de natuur. Als je vlak voorzonsondergang de tuin inkijkt, zie je soms zomaar een vlucht papegaaien neerstrijken. De schoonheid daarvan is werkelijk overweldigend.’

Slechts een palmenbos scheidt Charlenes huis van het strand

Paradijs tussen de palmen 8

Tekst: Erik Paul Jager Fotografie: Simon Upton / The Interior Archive

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+