Elegance tipt: dit zijn de beste adressen in Montenegro

Het piepkleine Montenegro is hard op weg de nieuwste jetset-bestemming aan de Middellandse Zee te worden. De schitterende kust, azuurblauwe zee en talloze onbewoonde eilandjes, naast het prachtige berglandschap vol traditionele dorpen en kloosters, staan aan de basis van deze ontwikkeling. Wat zeker helpt is de opening van een super-de-luxe jachthaven en het neerstrijken van tophotels.

Montenegro? Tja, waar ligt dat ook alweer? Met een oppervlakte van 13.398 vierkante kilometer – een derde van Nederland – en slechts 685.000 inwoners, deelt Montenegro 300 kilometer van de kustlijn van de Adriatische Zee met Albanië in het zuiden en Kroatië in het noorden. Dubrovnik ligt slechts op 14 kilometer van de grens. Toen de Venetianen in de 15de eeuw de kust vanuit zee naderden, en de bergen op sommige plekken bijna loodrecht vanuit het water zagen oprijzen, noemden ze het Montenegro, ‘de zwarte berg’.

In de loop van de geschiedenis waren veel reizigers onder de indruk van de schoonheid van het land. Dichter Lord Byron beschreef Montenegro in het begin van de 19de eeuw met: ‘At the moment of the creation of our planet, the most beautiful merging of land and sea occurred at the Montenegrin seaside. When the pearls of nature were sworn, an abundance of them were strewn all over this area…’. Hij was fan, dat mag duidelijk zijn. In de periode dat het land onderdeel was van Joegoslavië ging vrijwel alle aandacht uit naar de ontwikkeling van de kust van Kroatië. Montenegro werd grotendeels genegeerd en eeuwenoude dorpen en kloosters raakten in verval.

Sinds de bevolking in 2006 voor onafhankelijkheid van Servië koos, lijkt het hele land zich en masse op het toerisme te hebben geworpen met als centrum de Rivièra van Budva. In rap tempo werden hun ‘oude schatten’ gerestaureerd en worden ze door een groter publiek herontdekt.

Budva gaat er prat op dat het zeewater tot het schoonste van de Middellandse zee behoort

Elegance zet de beste en leukste adressen in Montenegro op rij:

ETEN & DRINKEN

De keuken langs de kust is typisch mediterraan en staat in het teken van wijn, vis en olijfolie. De invloed van de Italiaanse cucina is hier groot. Behalve pasta’s worden er ook veel pizza’s geserveerd. De traditionele keuken in de bergen bevat meer vlees, waaronder rund en varken. Veel hiervan wordt gegrild. Montenegro produceert zowel witte als rode wijnen. De druiven worden verbouwd op wijnterrassen in de heuvels van Crmnica. Vranac is de bekendste wijn. Het is een volle rode wijn met een mooie robijnachtige kleur. De beste witte wijnen worden vervaardigd van de chardonnay en sauvignon blanc. Probeer zeker een keer de Rakija, een brandewijn van witte wijn, de nationale drank van het land en het toonbeeld van Montenegro’s gastvrijheid en kameraadschap.

Stari Mlini bij Kotor is een van de beste plekken van het land om de traditionele Montenegrijnse keuken te proberen en is superromantisch gelegen. starimlini.com. Een betrouwbaar adres van een familierestaurant met een uitgebreide kaart met traditionele visgerechten en in het hartje van Budva is restaurant ■ Jadran met een uiterst vriendelijke bediening. restaurantjadran.com. De restaurants van ■ Aman Sveti Stefan die zich op het vasteland bevinden, zijn ook open voor niet-gasten van het hotel. Bijzonder is een lunch of diner in Queen’s Chair bij Villa Milocer, het voormalige zomerverblijf van koningin Marija Karađorđević. amanresorts.com

UITGAAN

Verwacht er vooralsnog geen uitgaanstaferelen zoals in andere vakantielanden in het Middellandse Zeegebied. In Kotor heb je disco Secondo Porto, maar de plek om te zien en gezien te worden is ■ Maximus discomaximus.me. De beachbar waar je gespot moet worden is ■ Yacht Club Pool in Porto Montenegropmyc.portomontenegro.com/yacht-club-pool

SLAPEN

Het hotel aan de baai van Kotor is ■ Regent Porto Montenegro. De accommodatie met 87 kamers en suites ligt direct aan de jachthaven en is gebouwd in een hedendaagse Venetiaanse stijl. Chef Željko Knezović heeft zijn sporen verdiend bij Noma Kopenhagen en kookt er onder het motto ‘simpel, maar elegant’ lichte mediterrane gerechten. regenthotels.com. ■ Aman Sveti Stefan is het eerste luxehotel van Montenegro en is gevestigd op een piepklein privé-eiland dat met een dam met het vasteland is verbonden. Het resort bevat 50 suites, waarvan de meeste zijn gevestigd in de voormalige huizen van de vissers in het vroegere fort Sveti Stefan. In het op het vasteland gelegen Villa Milocer bevinden zich nog zes suites. Kamerprijzen vanaf €800. amanresorts.com

Lees ook: Chanel opent een rooftop terras

Beeld: iStock

Tekst: Walter de Vries Fotografie: Wouter Janssen

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+