Bij Audrey Hepburn thuis

Persoonlijke herinneringen van zoon Luca Dotti aan het eten van zijn moeder Audrey Hepburn.

Ontdek de culinaire kunsten van een van ’s werelds meest iconische filmsterren aan de hand van een riante verzameling niet eerder gepubliceerde privéfoto’s, recepten, brieven, aantekeningen en persoonlijke verhalen.

Recept

Spaghetti al Pomodoro

Ingrediënten
* 1,5 kilo trostomaten, zaadjes
verwijderd en in grove blokjes
* 1 ui, gepeld
* 1 stengel bleekselderij,
schoongemaakt
* 1 wortel, geschrapt
* 6 basilicumblaadjes,
fijngehakt, plus een paar
extra blaadjes ter garnering
* extra vergine olijfolie
* een snufje suiker
* zout
* versgemalen zwarte peper
* 500 gram spaghetti
* Parmezaanse kaas

Bereiding
Verhit de tomaten, samen met de ui, bleekselderij en wortel tien minuten in een grote pan met deksel op hoog vuur om de groenten zachter te maken. Haal het deksel van de pan en kook alles nog zo’n tien tot vijftien minuten; roer af en toe met een houten lepel door. Draai het vuur matig tot laag en voeg de gehakte basilicum en een scheutje olijfolie toe. De tomatensaus is klaar als de bellen niet langer uit water, maar uit kleine sauskraters bestaan. Neem de pan van het vuur, haal de grote stukken groenten eruit en laat de saus afkoelen. Nu heb je een groentemolen nodig – eentje die je met de hand bedient – om de tomatensaus en stukken groente tot een puree van de juiste dikte te draaien. Met de molen verwijder je ook de bittere velletjes en zaadjes. Doe er een scheutje olijfolie en eventueel wat suiker bij als de saus bitter smaakt. Voeg ook zout en peper naar smaak toe. Zet een grote pan met koud water op hoog vuur voor de spaghetti. Voeg als het water kookt een handvol grof zout en de pasta toe, zonder die te breken. Haal de pasta van het vuur als hij al dente is. Giet af in een vergiet en voeg toe aan de saus. Garneer met Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.

Variant
Luca: ‘Mijn moeder was ook dol op pasta all’amatriciana. De klassieke versie wordt bereid door wat reepjes guanciale (kinnebakspek) in een kleine koekenpan knapperig te bakken. Neem als je dat niet kunt vinden pancetta of gerookt ontbijtspek. Voeg toe aan de gepureerde saus en laat alles een paar minuten op laag vuur pruttelen. Mijn moeders versie was iets lichter; ze gebruikte rauwe ham in plaats van guanciale, en als die eenmaal was gebakken, depte ze het vet met keukenpapier weg.’

Kooktip
De juiste tomaat is die waarmee je de lekkerste saus maakt. Italianen gebruiken gewoonlijk San Marzanotomaten, maar in het juiste seizoen (juni tot oktober) kun je waarschijnlijk ook wel andere geschikte tomaten vinden. Goed idee en wel zo lekker: verbouw zelf tomaten. Tomatenplanten zijn niet erg veeleisend en kunnen gemakkelijk en zonder veel gedoe in een pot (of een groot blik) op een terras of zonnige vensterbank worden verbouwd.

Audreys favoriet
Bij thuiskomst na een reis stond er altijd een bord pasta voor Audrey klaar. Vers bereid door haar kokkin Giovanna. Ook nam Audrey geregeld haar eigen spaghetti, Parmezaanse kaasen olijfolie mee op reis. Wellicht verrassend voor iemand met een voorliefde voor biologische producten, maar ze schotelde Luca zelfs weleens de junkfood-versie voor: penne met ketchup. ‘Mijn moeder at dat het liefst in een fauteuil voor de tv.’

Bij Audrey Hepburn thuis
Luca Dotti
ISBN 9789021562452,
Kosmos Uitgevers, €20

Klik hier voor meer culinaire tips.

Tekst: Sofie Vermooten

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+