5 vragen aan Kathy Mathys

Kathy Mathys schreef eerder al het succesvolle non-fictieboek Smaak: Een bitterzoete verkenning. Deze maand verschijnt haar debuutroman Verdwaaltijd over obsessie, controle willen houden en het verlangen te willen verdwijnen.

In je roman ontmoet Marcia, pas gescheiden, de Amerikaanse schrijver David die bezig is met een memoir over zijn verdwenen ex. Hoe ben je op dit onderwerp gekomen?
‘Ik wilde een grootstadverhaal schrijven over de liefde, een roman over dwalen en verdwalen. Voor mij zijn er twee dingen belangrijk in verhalen: ik wil de lezer laten nadenken over het leven maar ik wil hem ook raken en vervoeren. Dat er een Amerikaan rondloopt in mijn roman is voor mij vanzelfsprekend. Ik schrijf over Angelsaksische literatuur voor de boekenbijlage van de Vlaamse krant De Standaard en ik verslind Amerikaanse romans.’

Wat zie jij als het belangrijkste thema in het boek?
‘Alle personages in mijn boek hebben iets of iemand verloren, ze zijn op zoek naar liefde en vervulling en leren los te laten. Meer speci ek gaat het verhaal over het verlangen om te verdwalen in een landschap, want behalve over de liefde wilde ik schrijven over de impact van landschap en omgeving op de mens. De plek waar je opgroeit bepaalt bijvoorbeeld voor een groot deel je identiteit.’

Je schreef eerder het boek Smaak. Waarom nu ineens een roman?
‘Voor buitenstaanders lijkt deze overgang misschien bruusk, voor mij ligt dat anders. Ik heb altijd ctie geschreven, op mijn tiende al schreef ik een sequel op de film E.T. van honderd bladzijden. Lange tijd vond ik mijn verhalen niet sterk genoeg om ermee naar buiten te treden. Verder is het ook zo dat Smaak geen droge non-fictie is. Het is een persoonlijk en verhalend boek, een culinaire memoir met zelfs een aantal fictieve korte verhalen tussen de hoofdstukken in.’

Zijn er voor jou overeenkomsten tussen het schrijven van fictie en non-fictie?
‘Zeker. In beide genres moet je de lezer weten mee te slepen en moet je personages creëren die intrigeren. Voor allebei mijn boeken heb ik grondige research moeten doen; bij het eerste over eten, bij het tweede over de redwoods, de gigantische bomen in Noord-Californië, waar David woont.’

Welk boek zou je onze lezer aanraden?
Hourglass: Time, Memory, Marriage van Dani Shapiro, een prachtig verhaal over de dynamiek van lange relaties.’

Verdwaaltijd, uitgever Polis, €22,50

Winnen

Elegance geeft 3 exemplaren weg. Kans maken? Laat hieronder je gegevens achter.
Like Elegance op Facebook, Instagram en volg ons op Twitter.

Tekst: Hilde Veeren

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+