5 vragen aan Curtis Sittenfeld

De Amerikaanse Curtis Sittenfeld brak internationaal door met haar kostschool-roman Prep ( inmiddels zijn daarvan de filmrechten verkocht aan HBO). Een begerenswaardige vrijgezel is een moderne versie van Jane Austen’s Trots en vooroordeel over de zusjes Jane en Liz en het perfecte marriagemateriaal.

1. Je boek is een moderne vertelling van Jane Austen’s Pride and Prejudice. Hoe kwam je erbij dit te schrijven?

‘Ik las het boek voor het eerst op mijn zestiende en was direct verliefd. De typische Engelse humor, de karakters, met name Lizzy Bennet, en de romantiek pakten me. Toen ik door mijn Britse uitgever werd gevraagd een moderne hervertelling te schrijven kon ik natuurlijk geen nee zeggen.’

2. Hoe heb je van deze klassieker een moderne roman gemaakt?

‘Ik heb lang nagedacht over hoe ik de familie Bennet in deze tijd kon plaatsen en het verhaal realistisch en humoristisch kon houden. Veel van mijn keuzes waren intuïtief. Daarbij heb ik niet heel specifiek geprobeerd de huidige tijdsgeest te vangen. Ik hield vooral in mijn achterhoofd dat het een boek moest worden dat ik zelf graag wilde lezen. Zo speelt het verhaal niet op het Engelse platteland maar in Cincinnati, Ohio en hebben de zussen beroepen als yogalerares en tijdschriftredacteur.’

3. Hoe kwam je erbij de populaire televisieshow The Bachelor in het verhaal op te nemen?

‘De eerste zin uit Pride and Prejudice van Jane Austen refereert aan de rijke vrijgezel Bingley en indirect ook aan Darcy. Ik probeerde te bedenken hoe in deze tijd een gemeenschap net zo in de ban zou kunnen raken van een vrijgezel, die ineens opduikt. Toen kwam ik op het idee er de reality show The Bachelor erin te verweven. Ter inspiratie heb ik tijdens het schrijven een heel seizoen naar de show gekeken. En daarna nog een tweede. Ik ben als ‘n actrice die voor een rol moet roken en er vervolgens nooit meer vanaf komt, haha.’

4. Staat er alweer een nieuw project op de planning?

‘Ik ben net begonnen met een nieuwe roman. Inmiddels heb ik zo’n 30 pagina’s geschreven, maar het heeft nog totaal geen structuur. Het wordt geen hervertelling zoals dit boek. Pride and Prejudice heeft zo’n bijzondere plek in mijn hart , en in dat van heel veel andere lezers, ik denk niet dat ik dit zou kunnen met een andere titel.’

5. Welk boek kun je iedereen aanraden?

‘Ik heb recent het mooie Make Your Home Among Strangers van Jennine Capo Crucet gelezen. Het boek gaat over familie, klassenverschillen en de liefde. Ik ben ook gek op het non-fictie boek Ver van de boom van Andrew Solomon over invaliditeit en menselijkheid. En natuurlijk Pride and Prejudice van Jane Austen. Die moet iedereen gelezen hebben.’

Een begerenswaardige vrijgezel– Curtis Sittenfeld Cargo, €23 (verschijnt 3 november)

 

Een berenswaardige vrijgezel

Tekst: Hilde Veeren

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+