5 vragen aan Cathy Rentzenbrink

Cathy Rentzenbrink staat al weken in de Britse bestsellerlijsten met haar debuut Het laatste uit liefde. Deze memoires gaan over haar broer Matty, die na een auto-ongeluk in coma raakt. Haar familie wil niets liever dan dat Matty blijft leven, maar na jaren van intensieve zorg besluiten ze toch zijn leven te beëindigen.

1.Was het moeilijk om dit boek te schrijven?

‘Ik heb heel vaak geprobeerd een roman te schrijven, maar telkens bij hoofdstuk zeven kwam dit verhaal er ineens doorheen. Ik besloot het van me af te schrijven. Toen ik eenmaal begon, kon ik niet meer stoppen. Ik had nooit verwacht dat het een boek zou worden, maar mijn familie en vrienden die het lazen spoorden me aan het te laten publiceren.’

2. Wat is de mooiste herinnering aan je broer?

‘Hoe we elkaar plaagden en tegelijkertijd hoe hij me kon beschermen. Hij had hele lange armen en dat gevoel dat hij me gaf als hij me omhelsde en ik omhoog naar zijn gezicht keek zal ik nooit vergeten.’

3. Je bent getrouwd met een Nederlandse man, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

‘Ik ontmoette mijn man in boekwinkel Waterstones op Piccadilly Circus in London, waar wij allebei werkten. Ik herinner me nog dat ik in die tijd heel verdrietig was en echt niet aan trouwen of kinderen krijgen moest denken. Met hem wilde ik het allemaal wel. Hij is mijn grote steun en laat me volledig in mijn waarde.’

 

Het laatste uit liefde

 

4. Je hebt jaren in een boekwinkel gewerkt en je schreef voor een boekenmagazine. Wat heb jij met boeken?

‘Boeken zijn mijn redding geweest. Ik kon heel lang niet alleen zijn met mijn gedachten. Het lezen van boeken hielp mij even in een andere wereld te zijn. En het is bovendien beter dan alcohol. Een van de boeken die mij erdoorheen heeft geholpen is De zin van van Professor Frankl. Daarin beschrijft hij de verschrikkingen van het concentratiekamp, maar ook het vermogen van de mens boven je eigen lijden te staan. Ik dacht: als Frankl zichzelf weet te redden na wat hij heeft doorgemaakt, dan kan ik dat ook.’

5. Welk boek kun je iedereen aanraden?

‘Dat zijn er een aantal: Lelieblank, scharlaken rood van Michel Faber, over een prostituee in Victoriaans Londen; Hoogteverschillen van Julian Barnes over rouw. En Moon Tiger van Penelope Lively, een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het gaat over een vrouw op haar sterfbed die terugdenkt aan haar leven en haar liefde voor een oorlogscorrespondent in Egypte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is prachtig geschreven en heeft niet voor niets de Man Booker Prize gewonnen in 1987. Je ziet, ik hou van boeken over rouw en mensen die terugkijken op een mooi lang leven.’

Cathy Rentzenbrink – Het laatste uit liefde – Kosmos Uitgevers €18

Meer boekentips? Klik hier.

Tekst: Hilde Veeren Fotografie: Geoff Caddick

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+