3X recepten met zeewier

Zeewier is de nieuwe spinazie, broccoli of bloemkool. Perfect geschikt om vernieuwende gerechten mee te maken of om oude klassiekers een bijzondere twist te geven. In het kookboek Proef de zee verrast Anne Fleur Sanders met spectaculaire smaaksensaties. Elegance deelt haar favoriete recepten uit ’t boek.

Boterham met zeewier en gerookte haring

Voor 4 boterhammen
Ingrediënten
* 1 pot of blik kikkererwten (circa 350 gr)
* 3 el gedroogde zeeslavlokken
* 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
* 2 el tahini (sesampasta)
* sap van 1/2 citroen
* 1 el norivlokken
* snufje komijnpoeder
* snufje chilivlokken
* 2 el extra vierge olijfolie
* zeezout
* 4 sneden desembrood
* 200 gr lets van gerookte haring of gerookte makreel, heilbot of forel…
* 1 handje gekookte edamameboontjes of doperwten
* klein stronkje broccoli, fijngehakt
* 4 radijsjes in dunne plakjes
* verse citroenmelisse of dille
* eetbare bloemetjes
* geroosterd sesamzaad

Bereiding
Giet de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine. Voeg de zeeslavlokken, knoflook, tahini, citroensap, norivlokken, komijn en chilivlokken toe en draai alles in de keukenmachine tot een gladde hummus. Schraap zo nodig tussentijds het mengsel van de randen van de mengkom zodat alles goed fijngehakt kan worden. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe om de gewenste romigheid te krijgen. Breng op smaak met zeezout. Besmeer de sneden brood royaal met hummus en beleg ze met de vis, boontjes, broccoli en radijs. Decoreer met verse kruiden, eetbare bloemetjes en sesamzaad.

Visburger met wakamesalade en chilimayo

Voor 4 personen
Ingrediënten
* 30 gr verse jonge wakame
* 1/4 komkommer in dunne plakjes * 1 el verse bieslook, fijngehakt
* 2 el rijstazijn
* 1 tl versgeraspte gember
* 1 el sesamolie
* 1 tl rietsuiker
* chilivlokken
* zout
* sap van 1/2 limoen
* 2 el Japanse sojasaus
* 1 el sesamolie (plus wat extra)
* 4 rodemulfilets
* 2 el mayonaise
* 1 el chilisaus
* 1 el Griekse yoghurt
* 1 tl limoensap
* 4 briochebolletjes, opengesneden * bloemkool of broccoli, beetgaar
* tuinkers
* zilveruitjes

Bereiding
Spoel het zout van de wakame, dep droog en snijd in stukken. Meng de wakame met de komkommer, bieslook, rijstazijn, gember, sesamolie en rietsuiker. Breng op smaak met chilivlokken en wat zout. Laat marineren tot gebruik. Maak een marinade van het limoensap, sojasaus, sesamolie en een snufje chilivlokken. Giet over de rodemulfilets en laat marineren tot gebruik. Roer de mayonaise, chilisaus, Griekse yoghurt en limoensap door elkaar voor de chilimayo. Haal de vis uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade. Verhit wat sesamolie in een koekenpan en bak de filets ongeveer 2 minuten per kant op hoog vuur. Voeg op het laatst de marinade toe en laat rustig inkoken. Beleg de broodjes met de wakame-komkommersalade, chilimayo, een dikke plak bloemkool en de gebakken vis. Lekker met tuinkers en zilveruitjes.

Mosselen met zeesla, sake en misoboter

Voor 4 personen
* 50 gr zachte roomboter
* rasp van 1/4 limoenschil
* 1 el misopasta
* 1 tl vers geraspte gember
* snufje chilivlokken
* 2 kg Zeeuwse mosselen
* 50 gr verse zeesla
* 2 el sesamolie
* 1 teentje kno ook, jngehakt
* 2 stengels bosui, in stukken van circa 1 cm
* 50 ml sake of droge vermout
* 250 gr sobanoedels
* 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
* schijfjes limoen
* extra sake voor een glaasje bij het gerecht

Bereiding
Roer de zachte boter met de limoenrasp, misopasta, gember en chilivlokken door elkaar. Zet apart. Spoel de mosselen goed schoon en verwijder eventuele kapotte schelpen. Laat goed uitlekken. Spoel ook de verse zeesla goed schoon en zet apart. Verhit 1 eetlepel sesamolie in een mosselpan (of wok met deksel) op hoog vuur. Voeg de mosselen toe en strooi er de kno ook en bosui overheen. Sluit de deksel en voeg na ongeveer 2 minuten de sake en de zeesla toe. Schep een keer goed door elkaar en sluit de deksel weer. Kook tot alle mosselen zijn geopend. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Gooi de dichte mosselen weg. Zet het vuur uit en voeg de misoboter in klontjes toe zodat deze smelt. Kook ondertussen de sobanoedels gaar volgens de instructie op de verpakking. Meestal hoef je deze maar 4 minuten te koken. Giet af en voeg 1 eetlepel sesamolie toe om het aan elkaar vastplakken te voorkomen. Serveer met de peterselie, schijfjes limoen en een glaasje sake.

Het boek

In Proef de zee zet Anne Fleur Sanders de goede eigenschappen van zeewier op een rijtje en laat ze verrassende recepten zien met deze groente uit de zee. Van vegetarische gerechten, zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum tot gerechten waarin wieren worden gecombineerd met vis, schaal- of schelpdieren, zoals geroosterde avocado met zeesla en garnaaltjes. Proeven!
Proef de zee – Anne Fleur Sanders, Anya van de Wetering en Bella Thewes 192 pagina’s, Uitgeverij Terra, €24

Tekst: Jill Waas Fotografie: Bella Thewes Recept: Anne Fleur Sanders

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+